Тајната на вкусот е во кромидот, морковот и уште една намирница: Рецепт за рижото во кое се вљубуваат и оние кои не сакаат ориз

popara18 август, 20231min00

Многу луѓе сакаат рижото. Може да биде многу вкусно, убаво и лесно да се комбинира со друга храна, може да се јаде со или без месо, а здраво е и не дебелее.

Ви претставуваме еден од најчестите рецепти за рижото, чиј вкус го формираат навидум помалку важни состојки како кромид, морков и кари. Затоа внимавајте како ги дозирате бидејќи вкусот многу ќе се разликува во зависност од тоа.

СОСТОЈКИ:

шампињони – околу 200 грама
ориз – чаша 2дл
моркови – две парчиња
кромид – едно парче (внимавајте како дозирате)
лук во прав – една лажица (внимавајте како дозирате)
кари – една лажица (внимавајте како дозирате)
маслиново масло – една лажица
суви зачини – една мала лажица
сол – по вкус
пиперка – по вкус

ПОДГОТОВКА:

Прво внимателно измијте го оризот, а потоа сварете го. После тоа, можете да започнете со подготовка на зеленчукот.

Исчистете ги и исечкајте ги кромидот и морковот. На малку маслиново масло пропржете го кромидот.

Дури откако ќе добие боја, додадете ги морковите. По пет до шест минути додадете ги сечканите печурки.

Истурете половина чаша или уште помалку вода и варете додека сè добро не се измеша.

Сè што треба да направите е да го додадете оризот и да зачините сè. Внимавајте како дозирате кари, суви зачини, лук, сол и бибер, бидејќи тие влијаат на вкусот на финалниот производ.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma