Порталот www.wellandgood.com неодамна ги објави причините зошто кафето секогаш има подобар вкус во кафуле, како и неколку совети како да го направите речиси исто толку добро кога ќе го приготвувате дома. Во разговор со баристите и оние кои го прават кафето како професија од компанијата Roasting Plant Coffee, испитале што е потребно за совршена шолја кафе. Од начинот на кој се печени зрната до техниките на варење кафе, многу детали ќе влијаат на вкусот.
Добрата вест е дека со неколку едноставни трикови, дури и вашето обично домашно кафе може да добие професионален шмек.
Зошто кафето има подобар вкус во кафуле?
1. Знаење и искуство
Не само што професионалните баристи имаат многу знаење, искуство и посебни вештини потребни за да сварат совршено кафе, туку и кафулињата имаат професионални машини кои се многу прецизни и „деталите“ како количината на кафе или температурата на водата се навистина се чувствува во вкусот. Секако, кафулињата имаат многу поголем избор на зачини, сирупи и млеко за кафе, кои можеби не се пресудни за овој сакан пијалок, но секако оставаат погламурозен впечаток.
2. Супер свежи зрна
Факт: врвните кафулиња користат кафе со врвен квалитет, супер свежи и свежо мелени зрна. Квалитетот на кафето е основен предуслов за добро сварено кафе.
3. Сами го пржат кафето
Колку е свежо кафето зависи од тоа кога е печено. По правило, кафето е најдобро од 7 до 21 ден по печењето, но тешко е точно да се одреди. Кога ќе стои предолго, станува горчливо. Затоа најдобро би било кафето да се пече пред вас и поради оваа причина вреди да се посетат специјализирани кафулиња.
Како да го подобрите кафето дома:
1. Набавете квалитетни свежо печени зрна кафе
Започнете со основите и посетете специјално кафуле.
2. Инвестирајте во добра мелница за кафе.
На тој начин ќе можете да го сомелете непосредно пред готвењето, а целото зрно многу подобро ќе ги зачува аромите.
3. Не складирајте кафе повеќе од една или две недели.
На овој начин ќе ја зачувате свежината и кафето ќе има подобар вкус. Ретко го замислуваме кафето како храна со рок на траење, но всушност е многу лесно расипливо и има многу подобар вкус кога е свежо.