Тирамису е еден од омилените кремасти десерти на многумина, а се надеваме дека особено ќе ви се допадне оваа лесна варијанта со јагоди… Уживајте!
Состојки:
400 гр пишкоти
4 јајца
200 гр шеќер
2 ванилин шеќер
500 гр маскарпоне
250 гр слатка павлака за шлаг
600 гр јагоди
100 мл рум или лимончело
сок од лимон
малку јагоди за декорација
Подготовка:
Изматете ги жолчките со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не станат кремасти, па додадете го маскарпонето. Изматете ја слатката павлака во шлаг и додадете ја во филот. Изматете ги белките и 2-3 лажици шеќер додека да се стегнат, па додадете ги во филот. Ставете го во фрижидер.
Јагодите исечкајте ги и половина исблендирајте ги со рачен блендер, додадете го сокот од лимон и румот. Загрејте малку за бисквитот подобро да го впие сокот.
Долниот дел од калапот премачкајте го со малку фил, одозгора ставете пишкоти натопени во сок од јагоди, истурете половина од филот и исечканите јагоди, уште еден ред пишкоти и сè убаво покријте со остатокот од филот. Оставете да се стегне во фрижидер и пред послужување украсете со јагоди.
Уживајте!