Слаткиот и мек леб може да се направи од само две состојки – полномасен стопен сладолед и брашно што само се подига (без да мора вие да додадете квасец).
Можете да користите секаков вид сладолед, но ванилата ќе ви даде најдобар неутрален вкус. Само погрижете се да користите производ со полномасни масти – рецептот нема да работи ако користите сладолед со намалени маснотии.
Измешајте ги овие две состојки, префрлете ги во калап за леб и печете во рерна. Ќе се изненадите од неговата текстура, вкус и брзината со која исчезнува од чинијата.
Состојки:
300 гр полномасен сладолед
180 гр брашно што самостојно се крева
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 °C.
Тавата за леб обложете ја со хартија за печење.
Растопениот сладолед и брашното измешајте ги додека не се соединат состојките.
Добиената смеса префрлете ја во тава за леб.
Се пече во загреана рерна околу 35 до 40 минути. Проверете со чепкалка дали лебот е целосно испечен пред да го извадите од рерна.
Оставете го да се излади целосно пред да го исечете и послужите. Добар апетит!
Плус совет: Доколку немате достапно брашно што се подига, додадете две лажички сода бикарбона и малку сол во белото брашно, а потоа измешајте ја оваа смеса со стопениот сладолед.