Компирите се меѓу најчесто приготвените намирници во секоја кујна и може да се користат на многу различни начини, од правење помфрит и чипс до печење, преку варење или пире од компири.
Кога сакате да готвите компири, и ако сте го избрале вистинскиот вид за готвење, користете го овој одличен трик.
Во водата додадете оцет, што ќе му помогне на компирот да ја задржи формата.
Се препорачува да се готви околу 30 минути, а по 10 минути прелијте го оцетот.
Оцетот има „задача“ да ја одржува цврстината на компирот, бидејќи ќе ја направи мембраната поцврста. Компирите ќе ја задржат својата форма, нема да се распаднат или да станат кашести.
Можете да изберете кој било вид оцет што го имате при рака – вино, јаболко или алкохол, не е важно.
Овој совет секогаш можете да го практикувате, но тој е особено корисен кога правите салата од компири.