Варениот компир може да има многу благ вкус ако не го зачините правилно. За да внесете уште повеќе вкус на едноставната храна како компирот – згответе ги со малку течност во која се наоѓаа киселите краставички.
Иако течноста од кисели краставички – и купени и домашни – често се фрла во ѓубре или се истура во одводот, тоа е навистина штета. Не само што може да се користи за повторно кисела зеленчук, туку може да се користи и во различни маринади, сосови, па дури и коктели.
Некои готвачи го користат и при термичка обработка на компири. Добро исчистете го компирот и излупете го по желба, па ставете го да се вари во посолена вода во која сте додале малку течност од киселите краставички. За време на готвењето, компирите ќе ги апсорбираат киселите вкусови од течноста од краставиците и ќе му дадат на садот уште подобар вкус.
Доколку сакате дополнително да ги истакнете вкусовите на оваа течност, зачинете ги варените компири со малку масло, сол, бибер, лук и сечкан копар и послужете го како прилог за јадење со месо или риба. Добар апетит!