Пречка што не дели од совршено зготвено јадење е вриењето на вода при подготовката.
Вриењето секогаш ни го продолжува готвењето барем за неколку нерви, а исто така ни прави дополнителна работа кога треба да ја исчистиме и топлата вода која наеднаш ги „краси“ ринглите.
Ова се триковите кои ќе ве спасат од нервоза.
@the_gooch To safely keep a pot of boiling water from overflowing I do this 🧑🏼🍳 #cooking #cookingtips #tiktok #lifehack #kitchenhacks #fyp #tiktok
1. Трик со измамникот
Овој трик веќе го користат многумина, бидејќи се покажа како точен. Имено, сè што е потребно е да го поставите дрвениот заварувач на дијаметарот на тавата и пената ќе престане кога ќе стигне.
2. Масло
Можете да додадете една или две лажички масло и водата многу брзо ќе се смири. Не претерувајте со маслото, за да не ви ја излади храната.
3. Коцка мраз
Неодамна на профилот „TikTok“ на @the_gooch се појави видео кое ни покажува како е можно да се смири „ерупцијата“ на врела вода со помош на една коцка мраз. Сепак, овој трик е како додавање вода, ќе ја смири но не долго. Во моментот кога целосно ќе се стопи и загрее, вриењето продолжува.
4. Мешање
Секогаш можете да се свртите кон стариот и добро познат метод. Намалете ја топлината и промешајте, за да не дозволите водата да застане и да достигне точка на вриење.
Сепак, овие трикови сè уште бараат постојано следење на шпоретот, пренесува „Thetakeout.com“.