Традиционалниот сос за салата Цезар се подготвува од жолчки, пармезан, инчуни, лук, лимон, сенф Дижон и растително масло. Сосот богато се прелива врз зелена салата, крутони, печено пилешко и рендано сирење.
Доколку не јадете состојки од животинско потекло, сепак можете да уживате во кремастите и умами ноти на овој сос, кој првично го создал мексиканскиот ресторант Цезар Кардини од Тихуана, Мексико, по што салатата го добила името.
Направете веганска верзија на прелив за салата Цезар која користи алтернативни состојки. Наместо јајца, користете кремаст таан или паста од сусам во комбинација со малку маслиново масло.
Наместо кашкавал, заменете го ренданиот пармезан во сосот со гурмански прехрамбен квасец, кој може да се најде во продавниците за здрава храна и кој на сосот ќе му даде „сирењаст“ вкус.
Состојки:
75 мл сок од лимон
65 мл таан
65 мл маслиново масло
2 лажички капери
1 лажица прехрамбен квасец
1 лажица Дижон сенф
1 лажичка рендана кора од лимон
1 лажичка течност од капери
1 чешне лук
сол и бибер по желба
Подготовка:
Сите состојки се мешаат во блендер и се претвораат во мазен сос.
По желба можете да додадете малку вода за да се разреди и полесно да ја прелиете зелената салата.
Послужете веднаш или ставете во стаклен сад во фрижидер и чувајте неколку дена. Добар апетит!