ТРИК НА ИСКУСНИТЕ ДОМАЌИНКИ: Тајна состојка која ја додаваат во ајварот за совршен вкус

popara29 септември, 20231min00
2d3f99ef0978a2e11d431c9f3992c55120a0ec75

Ако додадете малку рен на ајварот, ќе добиете вистински деликатес за зимската сезона!

Многу домаќинки се подготвени да одвојат цел ден за да подготват деликатес за своето семејство – ајвар!

Повеќето од нив имаат свој традиционален рецепт, најчесто наследен од нивната мајка или баба. Македонскиот ајвар важи за „крал“ на зимската храна и обично се подготвува со чисти пиперки.

Сепак, не е реткост готвачите да експериментираат со нови рецепти.

Во ајварот може да се додаде и модар патлиџан, но најпикантната тајна состојка е дефинитивно рен! Ви предлагаме дефинитивно да го пробате, бидејќи не мора да го менувате основниот рецепт, туку само да го додадете во неколку тегли, а останатото оставете го како обично.

Така, пиперките испечете ги и излупете ги како и обично, исечкајте ги или сомелете ги по желба, па пропржете ги на рингла или внимателно испечете ги во рерна мешајќи и додајте масло. Посолете околу половина од процесот. Само на крајот, кога ќе дојде време за додавање на есенцијата, изрендајте мала количина рен (на пример, за 3 кг пиперки потребни се 300гр рен) и измешајте го во ајварот.

Истурете топло во топли, стерилизирани тегли и затворете ги со стерилни капаци, а потоа оставете на топло место 24 часа. За потсетување, стерилизацијата може да се направи и во микробранова печка.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag