Треба да биде почесто на вашето мени
Просото е древна житарка која најмногу се користи во Азија, Јужна Америка и некои делови од Европа. Ова цело зрно без глутен, исто така, станува сè попопуларно како алтернатива на оризот или киноата.
Постојат многу различни видови на просо и сите тие припаѓаат на фамилијата треви. Претставува издржлива култура и се одгледува за добиточна храна и семе од птици, но исто така е популарна човечка храна во многу делови од светот поради високата хранлива вредност.
Влијае на губење на тежината
Редовното консумирање на просо промовира губење на тежината и одржување на саканата телесна маса.
Просото помага при слабеење првенствено затоа што е нискокалорично и не содржи глутен. Диететичарите истакнуваат дека оваа намирница, благодарение на високиот процент на сложени јаглехидрати, може да им помогне на луѓето кои се грижат за своето здравје, бидејќи промовира губење на тежината, односно го забрзува метаболизмот. Исто така, просото го намалува нивото на холестерол и ја одржува телесната тежина под контрола.
Исто така, има висока содржина на влакна, кои помагаат во одржувањето на дигестивното здравје и спречуваат проблеми со запек, дијареа или надуеност, а докажано е и дека го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Употребата на просо
Просото може да се сомеле во брашно и да се користи за правење леб без глутен и други производи. Излупеното бисерно просо е вид што најверојатно ќе го најдете во продавниците за храна. Има благ вкус што го прави одличен додаток на салати, супи и други солени јадења.
За да го сварите излупеното просо, зовријте две чаши вода во мало тенџере на силен оган. Додадете малку сол и една чаша просо. Откако водата повторно ќе зоврие, намалете ја топлината и варете околу 20 минути додека не омекне.