Чизкејкот Фиадона доаѓа од југот на Франција и е омилена десерт на Корзика, каде секое семејство има своја мала тајна за правење на овој чизкејк.
Се смета дека Фиадона е создадена под влијание на италијанската кујна, а се подготвува само од неколку состојки. Покрај сирењето од брочи или козјото рикота, на списокот на состојки се наоѓа и eau de vie (животна вода), односно француска овошна ракија со блага арома или некој вид ликер, како што е лимончело.
Состојки:
500 гр сирење брочиу (или лесно меко свежо козјо сирење или рикота)
110 гр шеќер
4 јајца со средна големина
1 лажица рендана кора од лимон
1 лажица лимончело
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 °C или 200 °C со вентилатор. Нежно измешајте го сирењето со вилушка.
Изматете две јајца со шеќер да се соединат, но не претерувајте бидејќи колачот ќе нарасне премногу и ќе личи на лиснато. Додадете сирење, кора од лимон и ликер од лимон, па измешајте ги преостанатите јајца.
Истурете во добро подмачкан кружен калап за колачи и печете 25-30 минути. Проверете со чепкалка дали колачот е печен. Оставете да се излади во калапот, па превртете го на чинија за сервирање.