Еве ги симптомите кои се јавуваат при инфекција со Helicobacter pylori и како да ги лекувате!
Половина од светската популација, дури и повеќе, е заразена со бактеријата Helicobacter pylori бидејќи таа живее само кај луѓето, забележа своевремено гастроентерологот и онколог д-р Дино Тарабар.
Според Светската здравствена организација, повеќе од 50 отсто од човештвото е заразено со оваа бактерија. Се шири насекаде околу нас – на масата, работите, па дури и во храната. Надуеност, гадење, металоиди, недостаток на апетит, повраќање, нагло и необјасниво слабеење се само дел од симптомите на присуство на Helicobacter pylori во организмот.
Многу заразени луѓе не чувствуваат симптоми или се многу благи, меѓутоа, 15 до 20 проценти од заразените имаат проблеми како што се киселини, надуеност, гадење, болки во горниот дел на желудникот, лош здив и губење на апетит. Во тој момент, лековите и исхраната играат важна улога во лекувањето.
Со оглед на тоа што оваа бактерија предизвикува зголемено лачење на стомачна киселина, храната која ја зголемува киселоста во желудникот исто така ја зголемува непријатноста. Исто така, за да се спречи интензивното производство на желудочна киселина и болки во желудникот, општа препорака е да се консумира лесно сварлива, влакнеста храна во помали и почести оброци (пет до шест помали оброци дневно), односно заразеното лице да не се прејадува, но исто така и да не гладува.
Каква храна треба да јадете ако имате Helicobacter pylori?
Ферментирани производи со пробиотици – јогурт со пробиотици или кефир, како и комбуха чај.
Овошјето и зеленчукот – морковот, компирот, брокулата, јаболката спаѓаат во групата на влакнести, лесно сварливи намирници и најчесто не предизвикуваат дополнителни проблеми.
Мед – на пример манука мед, но и сите други.
Масла и храна богата со омега 3 масни киселини – маслиново масло, ленено масло, ленено семе, лосос и туна.
Храна што треба да ја избегнувате – секоја преработена, пржена, димена, масна, кисела и многу зачинета.
Исто така, за лекување на Helicobacter pylori лекарот пропишува специјални антибиотици и пробиотици, а тоа трае околу две недели. Но, како што е случајот денес, и поради неадекватната употреба на антибиотици, се соочуваме со отпорност на овој вид лекови.