Што е МАНГАН и во која храна е застапен? Есенцијален минерал кој е вклучен во бројни функции на телото

popara24 август, 20231min00
80598c56921772ec468d24cc59f9f31b5f4f2039

Овој суштински минерал го заслужува секое внимание бидејќи е вклучен во многу витални функции низ телото.

Што е манган?

„Манганот е минерал во трагови што игра улога во многу важни процеси во телото“, вели Ејми Дејвис, регистриран диететичар.

Елементот означен како „суштински“ е оној што телото не може да го произведе самостојно, барајќи од нас да го консумираме преку надворешни извори. Интересно е тоа што манганот е еден од најзастапените елементи во земјината кора и природно се наоѓа во почвата, карпите и водата, покрај храната.

Здравствени придобивки од манганот

Метаболичко здравје: Манганот е клучна компонента за синтеза и активирање на многу ензими вклучени во метаболизмот на протеини, јаглени хидрати и холестерол.

Здравје на коските: Овој минерал е добро познат по тоа што е составен дел од формирањето на коските. Дваесет и пет до 40 проценти од складираниот манган во телото се наоѓа во нашите коски.

Имуно здравје: Манганот работи заедно со витаминот К за да го оптимизира згрутчувањето на крвта, што е критично за здравјето на срцето и заздравувањето на раните. Покрај тоа, овој минерал помага да се заштитат клетките од оксидација или слободни радикали кои предизвикуваат болести.

Дополнително, адекватните нивоа на манган се поврзани со неколку други придобивки, вклучително и поддршка на репродукцијата, хомеостаза на целото тело, регулација на шеќерот во крвта и функција на бубрезите.

Еве која храна е богата со манган:

школки
црн пипер
производи од соја
сладок компир
кафеав ориз
мешунки
чај
ананас
спанаќ
ореви

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma