Широката разновидност на оваа риба збунува многумина за тоа која е најдобрата за јадење
Кога немате многу време за готвење, конзерва туна е секогаш добар избор: со додавање на пченка, варени јајца и маслиново масло, можете да добиете вкусна салата или да направите добар сендвич со ‘ржан леб.
При изборот на туна во конзерва, многумина се сомневаат која да ја изберат – онаа во саламура или онаа во масло.
Ако планирате да ја јадете целата конзерва, тогаш подобро е да ја земете онаа што е во саламура, под услов да ја јадете веднаш штом ја отворите конзервата, бидејќи така ќе ги зачувате омега-3 масните киселини во самата риба. Но, ако купите туна која содржи масло, кога ќе се исцеди, таа маснотија исчезнува.
Според истражувањата, туната во вода, односно во саламура, има повеќе омега-3 масти отколку туната во масло. Студијата истакна дека производите преполни со масла може да бидат покорисни за луѓето кои имаат зголемена потреба од есенцијални масни киселини.
Од друга страна, ако сакате да внесувате повеќе витамин Д и селен, туната во масло е вистинскиот избор, бидејќи содржи зголемени нивоа по порција во споредба со туната во вода или саламура.
Сепак, од гледна точка на вкус, мора да признаеме дека туната во масло е сепак повкусна.