Кога растевте,вашите родители веројатно ви кажале дека појадокот е „најважниот оброк во денот“.Можеби цело време биле во право.Истражувањата покажуваат дека здравиот појадок е поврзан со поголем внес на хранливи материи во текот на денот и подобар квалитет на исхраната.
Важно е да ги разберете ефектите што може да ги има прескокнувањето на појадокот врз вашето тело,пишува Eat This,Not That.
Нивото на шеќер во крвта може да се намали
Без хранливите материи од здравиот,добро избалансиран појадок,нивото на шеќер во крвта може да опадне,што ќе ве остави уморни,раздразливи и неспособни да се фокусирате.Според студија од 2019 година,оние кои го прескокнале појадокот имале зголемено ниво на шеќер во крвта и имале полоша контрола на шеќерот во крвта.
„Бидејќи не јадете цела ноќ додека спиете,шеќерот во крвта природно се намалува откако ќе се разбудите“ вели Каролин Јанг, регистрирана диететичарка.
„Ако не го вратите со добро избалансиран појадок,шеќерот во крвта ќе продолжи да опаѓа во текот на утрото.Со текот на времето,тоа може да доведе до големи промени и нестабилност на шеќерот во крвта,што секако може да доведе до дијабетес. Истражувањата покажуваат дека прескокнувањето на појадокот е поврзано со зголемен ризик од дијабетес тип 2.
Ќе ви биде тешко да се концентрирате
Појадокот обезбедува основни хранливи материи кои го поттикнуваат вашиот мозок.Прескокнувањето на појадокот може да доведе до тешкотии со концентрирањето.Студија од 2017 година забележа дека учесниците кои прескокнале или јаделе нездрав појадок имале полоши когнитивни перформанси во текот на денот од оние кои јаделе здрав појадок.
Забавен метаболизам
Прескокнувањето на појадокот може да има контрапродуктивно влијание врз вашиот метаболизам.Истражувањата покажуваат дека вашето тело може да се прилагоди на побавен метаболизам,што потенцијално ќе резултира со зголемување на телесната тежина.
„Редовните оброци,вклучувајќи го и појадокот, играат улога во одржувањето на балансиран метаболизам“,објаснува Триста Бест, регистриран диететичар.„Прескокнувањето на појадокот може да ја наруши рамнотежата,потенцијално да влијае на способноста на телото ефикасно да ја користи и складира енергијата.
Нарушено чувство на глад
Прескокнувањето на појадокот може да предизвика интензивна желба подоцна во текот на денот, што доведува до потенцијално прејадување и го отежнува одржувањето на избалансиран и внимателен пристап кон храната.
„Вашето тело бара рамнотежа, така што прескокнувањето на појадокот може да доведе до поголема желба или прејадување подоцна во текот на денот додека вашето тело се обидува да ги надомести пропуштените калории“, вели Сара Шлихтер, регистрирана диететичарка. „Студијата покажа дека оние кои го прескокнале појадокот консумирале повеќе јаглехидрати (вклучувајќи додадени шеќери), шеќер и масти од оние кои појадувале.
Нивото на кортизол може да се зголеми
Хормонот на стрес кортизол не реагира само на емоционален стрес; реагира и на физиолошкиот стрес предизвикан од прескокнување оброци. Според систематскиот преглед од 2021 година во списанието Nutrients, прескокнувањето на појадокот може да го зголеми утринското ниво на кортизол, што може да доведе до зголемен апетит и лош квалитет на сон.
„Секој облик на ограничување на храната, вклучително и прескокнување на појадокот, е форма на ментален и физички стрес“, вели Јанг. „За да се регулира вашиот нервен систем, потребна е правилна исхрана. Така, кога ќе го прескокнете појадокот, вашето тело е поверојатно да оди во состојба на дисрегулација, што доаѓа со анксиозност, забрзан пулс и раздразливост“.
Може да дојде до намалување на нивото на енергија
Појадокот ја дава енергијата што му е потребна на вашето тело за да започне метаболички процеси. Кога ќе го прескокнете појадокот, нивото на шеќер во крвта може да се намали, што ќе ве остави уморни и раздразливи.Според студија од 2021 година, прескокнувањето на појадокот е поврзано со зголемен замор и намален квалитет на спиење.
„Бидејќи јадењето е она што ни дава енергија,продолжувањето да гладуваме по паѓањето на ноќта со нејадење појадок може да доведе до дополнителен замор, главоболки, промени во расположението и слаби когнитивни перформанси“,заклучува Шлихтер.