За ефектите на растенијата и придобивките што ни ги обезбедуваат се зборува уште од античко време.
Со оглед на тоа што на нашите простори се негува градинарството и љубовта кон растителниот свет, информирани сме за придобивките од многу растителни видови, а овие три можеби не ги цениме колку што треба.
Ни се на дофат, секој дел од нив се користи (од корен до цвет), а еве за кои растенија станува збор и зошто се толку вредни.
Камилица
Камилицата, верувале или не, се користела во античко време, во Грција, Египет и кај старите Римјани. Од неа се прави познат чај, а кога станува збор за неговите ефекти, тој е добар за смирување на нервите, опуштање на мускулите, против несоница, како и за смирување на алергиите, мачнините и гасовите.
Често се користи за проблеми со болки во грлото, изгореници од прв степен, акни, псоријаза и егзема.
На неговата исклучителна арома е тешко да ѝ одолеете.
Магдонос
Оваа билка не само што ја извршува должноста да разубавува многу јадења, туку има и предности кои се помалку познати, но многу корисни.
Магдоносот е добар за нашиот организам бидејќи е вистинска витаминска бомба. Одлично е да се има наоколу и да се користи надвор од кујната, бидејќи ја покажува својата моќ да ви помогне да изгубите тежина, да се борите со уринарни инфекции и инфекции на уринарниот тракт.
Рузмарин
Освен за готвење, рузмаринот се користи и во хигиената, како мирис за сапуни и креми.
Но, покрај тоа, тој е богат со различни витамини, се користи и како помош за подобрување на меморијата, ублажување на болки и грчеви во мускулите, го стимулира растот на косата и го поддржува циркулаторниот и нервниот систем.
Одлично е да го имате во вашата колекција на засадениот свет на растенија.
Пред да се препуштите на разни хемикалии, обрнете внимание на светот кој ни е на дофат на прстите!