5 митови за храната кои му штетат на здравјето: Митот за јаглехидратите е посебно опасен

popara14 јуни, 20231min00
shutterstock1656877345-830x0

Во денешно време има многу информации за здравата исхрана. Но, не се сите совети корисни, и ако верувате во нив, можете да му наштетите на вашето здравје.

Порталот „Newsbeast“ потсетува на петте најчести митови за исхраната кои можат лошо да се одразат на здравјето.

Мит 1: „Сите масти се лоши“

Еден од најраспространетите митови е дека сите масти се штетни за нашето здравје. Вистината е сосема поинаква.

Здравите масти, како оние кои се наоѓаат во авокадото, јаткастите плодови и маслиновото масло, се неопходни за одржување на нашето здравје и многу телесни функции. Здравите масти ни даваат енергија, го поддржуваат здравјето на мозокот и помагаат во апсорпцијата на важни витамини.

„Виновниците“ на кои треба да внимавате се транс мастите и прекумерното внесување на заситени масти, бидејќи тие можат да го зголемат ризикот од срцеви заболувања. Наместо целосно да избегнувате маснотии, фокусирајте се на умерена потрошувачка на „добри масти“ и минимизирајте ги изворите на нездрави масти.

Мит 2: „Јаглехидратите ве дебелеат“

Јаглехидратите се неправедно демонизирани благодарение на новите трендови во исхраната. Иако е точно дека јадењето премногу рафинирани јаглехидрати, како што се шеќерот и белиот леб, може да придонесе за зголемување на телесната тежина, не сите јаглехидрати се лоши.

Целите житарки, овошјето, зеленчукот и мешунките се богати со влакна, витамини и минерали и всушност можат да ја поддржат контролата на тежината и целокупното здравје.

Одлучете се за сложени јаглехидрати и фокусирајте се на контролата на порциите, особено ако сакате да изгубите тежина. Не се препорачува целосно избегнување на јаглени хидрати.

Мит 3: „Јајцата го зголемуваат холестеролот“

Јајцата со години беа на „црната листа“ поради жолчките, односно поради содржината на холестерол. Сепак, истражувањата го отфрлија верувањето дека холестеролот во исхраната значително влијае на нивото на холестерол во крвта кај повеќето луѓе.

Јајцата се одличен извор на протеини, витамини и минерали. Тие можат да бидат дел од здрава исхрана, дури и кај луѓе со висок холестерол, доколку се консумираат умерено. Ако сте загрижени за нивото на холестерол, консултирајте се со нутриционист за персонализиран совет за исхрана.

https://xdn.tf.rs/2021/03/29/foto-pixabay-pexels-830x0.jpg

Мит 4: „Секогаш избегнувајте грицки“

Грицкањето доби лоша репутација, но клучот лежи во мудрото избирање на грицките. Ако се одлучите за преработени, висококалорични закуски, може да се здебелите и да развиете нездрави навики во исхраната.

Од друга страна, здравите грицки можат да помогнат во управувањето со тежината и да обезбедат вредни хранливи материи во текот на денот.

Одлучете се за грицки со хранливи состојки како свежо овошје, зеленчук со хумус, јогурт или грст јаткасти плодови. Клучот е да ги слушате сигналите за глад на вашето тело и да одберете хранливи закуски кои ќе ви обезбедат енергија помеѓу оброците.

Мит 5: „Детокс диетата го чисти телото од токсини“

Диетите за детоксикација станаа популарни како брзи решенија за елиминирање на токсините од телото. Многумина забораваат дека нашето тело има вграден систем за детоксикација: црниот дроб и бубрезите работат без престан и се задолжени да се „справат“ со токсините од храната, водата, лековите и воздухот.

Повеќето диети за детоксикација сериозно го ограничуваат внесот на калории и се лишени од есенцијални хранливи материи, па не е ни чудо што тие се придружени со замор, губење на мускулите и недостаток на хранливи материи.

Наместо да се потпирате на екстремни диети за детоксикација, фокусирајте се на балансиран план за исхрана кој вклучува многу овошје, зеленчук, посни протеини, цели зрна и вода за поддршка на природните процеси на детоксикација на телото.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag