5 намирници кои треба да ги јадете во текот на пролетта: Го зајакнуваат на имунитетот и го одржуваат на здравјето

popara13 април, 20231min00
Screenshot_6

 

За разлика од коренасти и некои мешункасти зеленчуци што ги јадеме во зима, пролетта е идеално време од годината повеќе да се свртиме кон сирова или варена храна.

 

 

Нутриционистите велат дека постојат намирници кои е важно да се вклучат во исхраната во овој период од годината. Тие препорачуваат пет намирници кои се пожелни во исхраната во пролетните месеци.

 

Јагоди

Оваа бобинка е една од најздравите, а можеме да ја јадеме свежа само во овој период од годината. Јагодите се богати со витамин Ц, манган и растителни влакна, па го зајакнуваат имунитетот и придонесуваат за превенција од многу болести. Го забрзуваат метаболизмот, а со тоа и го забрзуваат слабеењето. Тие се одлична состојка во различни десерти, смути, а можете да ги јадете за појадок и за ужина.

 

Сремуш

Растението Сремуш е богато со минерали и витамин Ц, па може да помогне при разни здравствени проблеми. Листовите содржат поголемо количество на витамин Ц од светилките, па затоа листовите од сремуша генерално се препорачуваат за употреба. Можете да ги консумирате во форма на салата или како прилог.

 

Ротквици

Ротквиците се вкусни зеленчуци кои на јадењата им даваат специфичен горчлив вкус и црвеникава боја. Содржат бројни витамини, минерали и влакна, благодарение на кои го зајакнуваат срцето и го регулираат нивото на шеќер во крвта. Можете да ги јадете во салати, со сендвичи или од нив да направите здрав намаз.

 

Нане

Нането е многу повеќе од освежително, зачинето растение кое најчесто го консумираме како чај. Благодарение на неговите антибактериски и антивирусни својства, одличен е во борбата против разни воспаленија. Нането го подобрува варењето и ги смирува стомачните проблеми. Свежото нане можете да го додадете во салати, супи, чорби, смути, но и во разни десерти.

 

Грашок

Оваа пролетна мешунка е богата со протеини. Содржи витамини Ц, Е и К и голема количина растителни влакна. Докажано е дека грашокот го зајакнува нервниот систем, коските и срцето. Можете да го јадете како манџа, чорба или прилог со разни јадења.Сепак, грашокот може да биде состојка и во многу салати.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma