Цвеклото се смета за еден од најздравите зеленчуци.
Понискиот крвен притисок и подобрите спортски перформанси се само дел од придобивките од овој зеленчук богат со фолати.
Сепак,има еден трик во процесот на подготовка на цвекло. За да извлечете максимум од цвекло,треба да го консумирате сирово или да се одлучите за сок,како и печење наместо готвење.
Цвеклото е вид на зеленчук кој е познат по својот земјен вкус и мирис.
Многу луѓе ги нарекуваат суперхрана поради нивниот богат нутритивен профил.
Цвеклото е многу здраво,хранливо и полно со есенцијални витамини,минерали и растителни соединенија,од кои многу имаат лековити својства.
Уште повеќе,тие се вкусни и лесно се додаваат во вашата исхрана.Еве осум придобивки од цвекло засновани на докази,плус неколку вкусни начини да го зголемите внесот.
1. Тој е богат со хранливи материи и нискокалоричен
Цвеклото е полно со витамини и минерали, но има малку калории и масти. Тоа е исто така добар извор на неколку клучни хранливи материи,вклучувајќи фолати,манган и бакар.
2. Може да помогне во одржување на крвниот притисок
Цвеклото содржи висока концентрација на нитрати,кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок.Ова може да доведе до намален ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.
3. Може да ги подобри атлетските перформанси
Јадењето цвекло може да ги подобри атлетските перформанси со подобрување на употребата на кислород и издржливоста.За да го максимизирате нивниот ефект,консумирајте ги 2-3 часа пред тренинг или натпревар.
4. Може да помогне во борбата против воспалението
Цвеклото може да има голем број антиинфламаторни ефекти,иако се потребни дополнителни човечки истражувања.
5. Може да го подобри здравјето на варењето
Цвеклото е добар извор на влакна,кои го фаворизираат доброто функционирање на дигестивниот систем и го намалуваат ризикот од неколку хронични здравствени состојби.
6. Може да го поддржи здравјето на мозокот
Цвеклото содржи нитрати,кои можат да го зголемат протокот на крв во мозокот и да ја подобрат когнитивната функција.Сепак, потребни се повеќе истражувања во оваа област.
7. Може да има некои антиканцерогени својства
Некои студии покажуваат дека одредени соединенија кои се наоѓаат во цвекло може да имаат својства за борба против ракот. Сепак,потребни се дополнителни истражувања за подобро да се разбере оваа потенцијална врска.