Вашата облека има застоен мирис? Еве како потполно да го отстраните, без да ја перете!

12 април, 20240
83922_zena-ormar-shutterstock-2172384073_f

Мирисите се предизвикани од бактерии кои се развиваат во топли и влажни простории. Облеката може да добие карактеристичен мирис на застоеност ако стои подолго време влажна во машината, ако се чува влажна во плакар или ако се суши долго време во просторија со слаба вентилација. За среќа, тој непријатен мирис може да се отстрани од облеката без перење.

Еден од најчесто користените методи е употребата на алкохол – облеката се прска со алкохол кој го неутрализира мирисот на застоеност. Друг начин е да користите хартија за печење. Треба да се натопи во вода во која сте додале десетина капки есенцијално масло чиј мирис ви се допаѓа. Оставете ја хартијата целосно да се исуши и ставете ја во плакарот со облеката.

Хартијата за печење има впивачко својство, благодарение на што ќе ја впие влагата од гардеробата и ќе ја одржува гардеробата сува. Така таа нема да добие застарен мирис. Плус, облеката ќе го добие мирисот со кој е натопена хартијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi