Водата е поефикасна во процесот на варење на храната кога ја конзумирате во комбинација со некои од овие 6 додатоци

popara5 февруари, 20241min00
Водата станува поефикасна за варење со некои од овие додатоци

Заедно со другите течности, гастричните сокови и ензими, водата помага во процесот на варење, така што телото може да ги апсорбира хранливите материи.

Водата, како најздрав напиток, е добра за одржување на здрав дигестивен систем, а доброто варење е од суштинско значење за целокупното здравје. Од сè што човек некогаш ќе пие, водата секогаш ќе обезбеди најмногу придобивки за хидратација, ментален одговор, физичко здравје, регулација на температурата, коса, кожа, мускули и зглобови. Но, и покрај сите добри бактерии кои нашето тело ги добива од здравата храна богата со растителни влакна, водата е неопходна за варење бидејќи промовира добра функција на цревата. Во спротивно, т.е. во отсуство на вода се јавува запек, надуеност и стомачни болки.

Како најздравиот пијалок помага во одржување на здрави црева и дигестивен систем?
Кога храната е во тенкото црево, водата е сепак најважната супстанца која го овозможува комплетниот процес на варење. Течноста влегува во системот од цревната обвивка, панкреасот и црниот дроб, додека повеќе ензими им помагаат на цревата да ги апсорбираат супстанциите, вклучувајќи амино киселини, масни киселини и јаглехидрати. Сите корисни и хранливи состојки на храната се апсорбираат во тенкото црево во оваа фаза пред да влезат во крвотокот. Но, варењето продолжува во дебелото црево каде, повторно, водата ја игра главната улога.

Заедно со другите течности, гастричните сокови и ензими, водата помага во процесот на варење, така што телото може да ги апсорбира хранливите материи. Водата за пиење не го попречува варењето и не ги разредува гастричните сокови, а ја омекнува и столицата. Хидратацијата е добра за варењето, па затоа е неопходно да пиеме што повеќе вода за време на оброците или во која било друга прилика кога сме жедни. Водата за пиење и внесот на влакна треба да одат рака под рака. Влакната од храната што ја јадете ја апсорбираат водата, што ја прави столицата пообемна, така што се движи побрзо и полесно се отстранува. Овој процес се одвива во тенкото црево. Откако ќе помине низ тенкото црево, преостанатиот материјал оди во дебелото црево, кое ја извлекува водата од столицата за да ја зачува течноста за телото.

Кога ќе се додадат најмалку 2 зачини, водата станува лек за варење
Освен што го поттикнува нормалното функционирање на цревата, водата се смета и за лек за варење кога во неа се додаваат други состојки како зачини, агруми, зеленчук и свежи лековити растенија. Доколку сакате водата да стане поефикасна за функционирањето на дигестивниот систем, доволно е да и додадете најмалку два зачини. Најдобрите комбинации со вода се сок од лимон и цимет, каранфилче и листови нане, сок од лимета и свежи краставици, а други комбинации можете да ги пробате сами.

Свежо исцеден сок од лимон или сок од лимета
Лимонот и лиметата се одлични извори на витамин Ц, многу важен антиоксиданс кој помага во неутрализирање на слободните радикали во телото. Тие се исто така добри прочистувачи на телото и го стимулираат варењето. Доволно е да исцедите половина лимон или лимета во шише со вода и да го пиете во текот на денот.

Свежи листови од нане
Нането лесно се одгледува во градината и на балконот Нането ги активира плунковните жлезди и дигестивните ензими кои му помагаат на телото да ги апсорбира хранливите материи од храната, а поради своите смирувачки својства помага и при стомачни проблеми.

Каранфилче
Освен што помага при проблеми со дигестивниот систем, успешно се бори и против паразитите кои можат да се најдат во човечкото тело. Во водата ставете три до пет цели каранфилчиња и оставете ги да отстојат малку за да и дадат арома на водата. Откако ќе ја испиете водата, каранфилчето може да се јаде, но внимавајте бидејќи е доста луто.

Корен од ѓумбир
Ѓумбирот со векови се користи како лек за варење, колика, мачнина и гасови. Покрај тоа, ја подобрува циркулацијата и има антиинфламаторни и антивирусни својства. Ѓумбирот со големина на палец исечкајте го на мали коцки и додадете го во водата. Како и кај нането, така и после пиење вода можете да јадете ѓумбир, но внимателно бидејќи е и многу ароматичен.

Парчиња свежа краставица

Краставиците и даваат на водата свеж вкус, а дури и додека лебдат, можете да ги јадете додека ја пиете водата. Тие помагаат да се отстранат токсините од дигестивниот систем и го снабдуваат телото со вода. Не само што содржат антиоксиданси и влакна, туку и го поттикнуваат производството на инсулин.

Цимет
Циметот е одличен лек против бактерии и вируси и помага во случај на варење. Ја поттикнува циркулацијата, ги разградува мастите за време на варењето и го регулира нивото на шеќер во крвта со забавување на времето потребно храната да помине од желудникот до тенкото црево. Во водата ставете парче стапче цимет и оставете го да отстои малку за да и даде мирис на водата.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma