Дали е решена една од тајните на најславната слика на светот, Мона Лиза?

20 мај, 20240
FRANCE-HEALTH-VIRUS-PANDEMIC-MUSEUM-`LOUVRE

Иако сликата на познатата Мона Лиза е создадена во 16 век, таа сè уште ги разбранува духовите. Не е сосема јасно кого го насликал познатиот сликар Леонардо да Винчи и на што алудира нејзината мистериозна насмевка. Италијанската географка Ен Пицорузо е убедена дека решила една од големите мистерии – местото на нејзиното потекло.

Пред три децении, Пизорусо го посети градот Леко на југоисточниот брег на езерото Комо во Италија, каде што верува дека Да Винчи го насликал познатото уметничко дело.

Во тоа време, таа тргна по стапките на сликарот, помагајќи си во неговиот дневник и цртежите. „Тој во своите белешки спомнал дека го посетил Лече, каде што требаше да работи како инженер“, објасни таа за Си-Ен-Ен.

Пицорусо не е првата што изнесе теорија за локацијата на Мона Лиза. Во 2011 година, еден историчар на уметност ја припиша локацијата на сликата на малиот град Бобио, а друг на Ареца, но географот верува дека локацијата е точна.

Претходните набљудувања, рече таа, се фокусираа на заоблениот мост над десното рамо на Мона Лиза на сликата.

Сепак, таа инсистира дека има повеќе да се научи од уникатниот пејзаж. „Ако ја погледнете позадината на уметничкото дело, ќе видите врвови. Тоа е еден вид на ерозија што се јавува во варовникот што пука и се распаѓа на блокови, речиси како пила“, рече таа, додавајќи дека таквата ерозија е типична за Леко во Ломбардија.

Таа го анализирала и „езерото“ на сликата. Според неа, станува збор за езерото Комо, субалпско глацијално езеро од пред околу 10 илјади години. „Ако внимателно ја погледнете сликата, можете да видите издолжени глацијални езера кои имаат посебен облик на прст“, рече таа. „Кога глечерот се помести, одзеде одредени делови од земјата“, додаде таа.

И покрај нејзината самоувереност, Пицорусо ја молчеше својата хипотеза 30 години, споделувајќи ја само во случајни разговори со други истражувачи на Да Винчи. Но, неодамна таа се врати во Леко, убедена е дека нејзините претпоставки се точни. Таа ќе ги претстави своите наоди на претстојната географска конференција, пишува CNN.

Но, откритието може да доведе до уште повеќе мистерии. Исто така – зошто познатиот сликар го избрал токму ова место за овој портрет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma