Зошто мачките ве „масираат“ пред да легнат на вас, како да месат тесто?

14 мај, 20240
1715260805-pexels-beyzaa-yurtkuran-279977530-16294089-750x500

Секој пат без грешка – ќе се испружите на каучот и за неколку моменти вашата мачка ќе дојде до вашите гради, но пред да се смири, прво ќе ве „масира“ како да меси тесто. Зошто го прави тоа?

Мачката ве „меси“ од неколку причини, но кои се тие? Едноставно кажано, месење е кога вашата мачка „масира“ со предните шепи или дури со сите четири шепи. Нејзините предни шепи се протегаат и се повлекуваат, една по една.

Веројатно сте виделе дека вашата мачка го прави ова и сте се запрашале дали тоа е нормално однесување или не.

Мачињата се раѓаат со инстинкт да месат или гмечат. Мачињата го стискаат стомакот на мајка си додека дојат. Оваа акција помага да се стимулира производството на млеко за да се нахрани мачето. Додека се стуткани до цуцлата на нивната мајка, мачињата се топли и задоволни.

Дури и откако мачињата ќе престанат да дојат, тие продолжуваат да месат кога се среќни.

Луѓето порано веруваа дека ваквото однесување кај возрасните мачки е резултат на прерано одвикнување, но тоа изгледа малку веројатно. Речиси сите мачки месат, без разлика кога престанале да цицаат. Многу мачки месат дури и ако растат во иста куќа со нивната мајка.

Сепак, постојат и други причини зошто мачките се однесуваат вака. Мачките имаат мирисни жлезди во близина на образите, во основата на опашот и во влошките на шепите. Мачките ги стискаат ќебињата, перниците или вашиот стомак додека лежите на каучот за да остават зад себе трага од нивниот посебен мирис – со други зборови, за да ја обележат нивната територија. Таа ве обележала вас и веројатно секоја мека површина во куќата како нејзина.

Постои уште една теорија за ова однесување на мачката. Таа тврди дека оваа акција доаѓа од нивните диви предци кои живееле на отворено, без перничиња или крилја за да се гушкаат. Меселе со газење по високата трева и земја за да биде доволно меко за да може да спијат. Ова е слично на теоријата зошто кучињата се вртат во круг пред да заспијат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi