Мислите дека сте попаметни од другите? Ако ги користите овие 3 фрази, веројатно сте во право

27 мај, 20240
image_2024-05-27_061722059

Само 36% од луѓето ширум светот можат правилно да ги идентификуваат своите емоции, според истражувањето направено од др. Тревис Бредбери, експерт за емоционална интелигенција. Психологот и автор, д-р Мелани Мекнали, вели дека емоционалната интелигенција значи дека личноста ги разбира сопствените мисли и емоции и е способна да го контролира своето однесување кога е под стрес или возбудена, како и да разбере како другите се чувствуваат и што мислат.

Луѓето со висока емоционална интелигенција имаат подобри односи со партнерите, членовите на семејството и пријателите, колегите, полесно ги постигнуваат целите кои ги поставуваат. Ако често ги користите следните три фрази, можеби веќе уживате во овие придобивки.

“Се чувствувам…”

Д-р Мекнали вели дека реченицата што започнува со зборовите „Се чувствувам“ и вклучува што чувствува поединецот, зошто се чувствува така и што им треба, укажува на емоционална интелигенција. На пример: „Се чувствувам лошо бидејќи кујната е неред. Би сакал да ми помогнеш да ја исчистам“. Покажува висока емоционална интелигенција затоа што личноста го изразува она што го чувствува и потоа презема мерки за тоа.

“Сакам…”

Реченицата што започнува со „Сакам“, според психолог, често е онаа што покажува емоционална интелигенција. Таа објаснува дека може да биде израз на се што некој сака, од едноставни работи до посложени работи. „Таквата фраза покажува дека човекот е во склад со себе и има способност да ги тврди и почитува своите желби“, вели таа.

“Здраво, како си денес?”

Со оваа реченица емотивно интелигентна личност покажува љубопитност, што им дава до знаење на другите дека се интересни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma