Не треба да користите ОМЕКНУВАЧ на сите ткаенини, овие ги оштетува

12 февруари, 20240
1671434765-omeksivac-750x500

Професор од американски универзитет објасни како омекнувачот ја омекнува ткаенината. „Омекнувачите во основа додаваат електрично наполнета хемиска обвивка на ткаенините што ги подмачкува и ги прави помеки со тоа што предизвикува исправување на краевите на влакната. Ја задржува влагата што го намалува електростатското таложење, што значи помалку статичко прилепување и помалку влакна или прав на површината на ткаенината“, вели Френсис Козен, професор на Универзитетот Корнел.

Дали омекнувачот е добар или лош за облеката?

“Комплицирано е! Омекнувачот има свои предности и може да се користи повремено, но не е најдобрата опција за секое перење. Природните влакна како памук или лен се повеќе оштетени за време на процесот на перење од другите материјали, а нивната хидрофилна природа игра важна улога. Тоа значи дека тие апсорбираат вода и отекуваат кога се влажни“, објаснува научникот Семи Ванг.

„Кога овие отечени влакна се превиткуваат за време на перењето, тие можат полесно да се оштетат, што ќе доведе до избледување, згрутчување или ширење. Во машината за сушење, природните влакна исто така може да бидат склони кон собирање или триење бидејќи ја ослободуваат водата што ја апсорбирале во машината за перење, што исто така доведува до оштетување. Третирањето на влакната со омекнувач ќе помогне да се заштитат, а во исто време да се спречи избледување, истегнување и собирање“, објаснува тој, пренесува 24сата.

„Но, омекнувачот не е идеален за други ткаенини, кои може да изгубат некои од нивните огноотпорни и водоотпорни својства. Проверете ја етикетата за нега на секоја облека и постапете соодветно“, предупредува тој.

Тој советува дека пешкирите не треба да се третираат со омекнувач, бидејќи тогаш имаат помала способност да ја апсорбираат влагата.

„Избегнувајте употреба на омекнувач на водоотпорни ткаенини, ткаенини отпорни на пламен, пешкири, спортска облека и микрофибер. Употребата на омекнувачи на водоотпорна надворешна облека (како што е Gore-Tex) би ја попречила функцијата на микропорозните, водоотпорни мембрани кои дишат и ќе привлечат влага на надворешната површина што е наменета да се спротивстави на водата“, објаснува тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi