Трик за нега и одржување на билките кој нема ништо да ве чини: Цвеќето ќе се разубави за еден ден!

29 мај, 20240
dsfgdfgdfgdfg

Цветовите во затворен простор, како и сезонските летни цветови кои се одгледуваат во саксии, одвреме-навреме може да заостануваат во растот. Ако забележите дека листовите на растенијата во затворен простор почнале да опаѓаат и да ја губат бојата, и дека цвеќињата наеднаш престануваат да бидат бујни иако ја добиваат потребната исхрана, проблемот најмногу се крие во набиена почва.

За да го решите овој проблем, не треба да ги пресадувате цвеќињата во поголеми саксии или да ја менувате почвата.

Сè што треба да направите е добро да ја прободете почвата со обичен дрвен молив или стап за да го подобрите протокот на воздух.

Имено, колку подолго се задржува почвата во саксијата и колку повеќе цветовите добиваат вода, толку почвата почнува да се стврднува, а просторот потребен за кислородот да циркулира низ почвата се намалува.

Со лесни движења, спуштете дрвен молив или дрвен стап во почвата за саксии колку што можете подлабоко. Ако слушнете како пукаат корените на растенијата, немојте да ве залажува тоа – само продолжете да поминувате низ почвата, пишува Телеграф.

Кога на овој начин ја третирате почвата во саксија, за кој нема да ви требаат повеќе од пет минути по саксија, наводнете го растението со мала количина вода која стоела на собна температура. Растението ќе апсорбира вода, а корените што ќе ги исечете при обработката на почвата полека ќе се опорават.

Применувајте ја оваа постапка еднаш месечно. Ако растението сè уште заостанува во растот, пресадете го во поголем сад и користете нова почва за садење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma