Генералниот директор на аптеката Јурек, Питер Јурек, предупреди дека чоколадото во комбинација со некои лекови може да биде опасно.
„Кој не сака чоколадо? Тоа е вкусен, утешен и полн десерт со здрави соединенија кои го намалуваат крвниот притисок, го намалуваат воспалението и ја зајакнуваат моќта на мозокот. Но, пред да се прејадете „во име на здравјето“, проверете ги лековите! Некои комбинации можат да бидат опасни!“, посочи фармацевтот.
Какаото и чоколадото се благи психостимуланти и содржат кофеин. Колку е потемна чоколадата, толку повеќе кофеин содржи.
„За повеќето од нас, тоа е во ред, но може да ги зголеми ефектите на стимуланси како Риталин и Адерал или да ги намали ефектите на седативи како Ambien (золпидем) или Lunesta. Исто така, може да ги зголеми несаканите ефекти на лековите за хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ)“, откри експертот.
„Чоколадото содржи и дериват на аминокиселина наречена тирамин, која исто така се наоѓа во црвеното вино, некои сирења и пивото. Тираминот може да предизвика остри скокови на крвниот притисок кај оние кои земаат антидепресиви со инхибитор на моноамин оксидаза (МАО), како што се Нардил (фенелзин), Парнате (транилципромин) или Манерикс (моклобемид). Таа интеракција може да биде опасна“, предупреди Јурек.
Чоколадото може да го забави згрутчувањето на крвта
Чоколадото содржи доволно масти за да се спротивстави на лековите кои го намалуваат холестеролот, како што се Липитор или Крестор. Исто така, може да предизвика ослободување на природен хистамин во вашето тело и да предизвика мигрена кај некои луѓе.
„Чоколадото може да ги направи нестероидните антиинфламаторни лекови како ибупрофен (Advil) и напроксен (Aleve) помалку ефикасни и да го стимулира вашиот стомак да препродуцира киселина и на тој начин да предизвика непријатни дигестивни проблеми“, истакна експертот и откри дека чоколадото може да ја забави крвта. згрутчување.
„Ако земате разредувачи на крв, антикоагуланси како варфарин или антитромбоцитни агенси како што е аспиринот, треба да знаете дека чоколадото, како и лукот, може да го забави згрутчувањето на крвта и да го зголеми ризикот од модринки и крварење.
„Незасладеното темно чоколадо има значителни здравствени придобивки, но изненадувачки интеракции со лекови. Разговарајте со вашиот фармацевт за какви било можни интеракции помеѓу храната и вашите лекови. Треба да знаете кога вашата храна работи против вас, дури и кога е вкусна чоколада!“, предупреди Јурек на крајот.