Можеби не сте размислувале да ги чувате бананите на ова место во вашиот дом, но тоа може да спречи пребрзо да станат кашести и кафени.
Некои популарни прехранбени производи, како бананите, се полоши од другите затоа што презреваат пребрзо, но експертите открија дека тоа може делумно да се должи на начинот на кој се чуваат во многу домови.
Повеќето луѓе имаат навика да ставаат банани во овошен сад на шанкот во кујната заедно со јаболка, мандарини или која било друга овошка по избор за да можат да ја зграпчат кога се подготвени да јадат, но тоа може да направи повеќе штета отколку добро за вашите банани.
Бананите испуштаат гас наречен етилен – растителен хормон кој брзо ги созрева и го прави посилен вкус. Сепак, бананите не се единственото овошје што го испушта овој гас, па кога тие се во непосредна близина на куп во чинијата со овошје, вишокот на етилен гас предизвикува пребрзо презревање, пишува Mirror.
Експертот Ричард Томас објасни дека затоа препорачува бананите да се чуваат во фрижидер. Бананите во фрижидер може да бидат практичен начин за продолжување на нивниот рок на траење, особено откако ќе го достигнат посакуваното ниво на зрелост, вели експертот. „Пониските температури во фрижидерот го забавуваат процесот на зреење, кој е предизвикан од испуштањето на етилен гас од бананите.“
Меѓутоа, ако вашите банани се уште се прилично зелени кога ќе ги вратите дома од продавница, треба да се воздржите да ги ставите во фрижидер додека не станат целосно жолти. Бидејќи ниските температури во вашиот фрижидер ќе го забават созревањето, тие нема да бидат подготвени за јадење некое време ако ги ставите во фрижидер додека се зелени.