Многумина сметаат дека оваа слатко-зачинета смеса е природен еликсир на здравјето.
Процесот на подготовка на ферментиран лук во мед е едноставен, а чекорите се следни:
Ставете сиров лук во тегла, прелијте со мед и чувајте го на ладно место да ферментира.
Секој втор ден, теглата треба да се преврти наопаку за целиот лук да биде покриен со мед.
Трансформацијата започнува кога соковите од лук се мешаат со медот, хемиски разградувајќи ги двете компоненти. Медот е познат по своите смирувачки и антиинфламаторни својства. Со други зборови, може да помогне да се намали производството на слуз, да се ублажи кашлицата и да се смират болките во грлото.
Медот има антибактериски својства кои можат да ги намалат бактериите кои предизвикуваат болки во грлото. Лукот, од друга страна, е богат со алицин, органско соединение кое е поврзано со неговите здравствени придобивки. Лукот помага во зајакнувањето на имунитетот, има антиинфламаторни својства и помага во одржување на доброто здравје на срцето.