Потребно е:
За тестото:
2 чаши млеко
2 чаши шеќер
1 чаша масло
3 чаши брашно
1 кесичка ванилин шеќер
1 кесичка прашок за пециво
200 гр семе од афион
За прелив:
100 гр чоколадо
3 супени лажици млеко
10 гр маргарин
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Во сад измешајте ги шеќерите, брашното, афионот и прашокот за печиво. Истурете го млекото и маслото и измешајте со жица додека убаво не се соедини. Истурете ја смесата во плех обложен со хартија за печење. Во тенџере истурете 3 лажици млеко, оставете да зоврие, па додадете ја искршената чоколада. Се трга од шпорет и се топи на тивок оган. Потоа додадете 10 гр маргарин. Прелијте го колачот.