Купениот џем не може да се спореди со домашен џем, по бабиниот рецепт, па ви предлагаме барем сами да го подготвите овој сладок овошен намаз.
Можете да го користите секое овошје што го сакате бидејќи е сезона, па одберете го она што најмногу ви се допаѓа и почнете да подготвувате.
Правењето џем не е комплицирано, но потребно е малку време, особено ако правите големи количини. Но, крајниот производ е вреден за напорот. Сепак, кошмар на секоја домаќинка е кога ќе види мувла на својот џем. Наместо да го фрлите џемот, постои едноставно решение кое многумина го пробале. Додека го готвите, додадете лимонска киселина и џемот нема да се расипе. За 1 кг овошје користете третина од лажичка лимонска киселина. Се додава на 5 минути пред крај, вели Matter of Taste.