Секогаш внимавајте лебот да не се чува во близина на топлина или влага бидејќи тоа може да влијае на неговиот квалитет.
Имено, пластичните кеси ја задржуваат влагата, што може да доведе до тоа лебот да стане влажен, да ја изгуби текстурата и свежината.
Покрај тоа, недостатокот на проток на воздух во пластичните кеси може да го забрза процесот на расипување на лебот бидејќи тоа е идеална средина за развој на бактерии и мувла.
Бактериите и мувлите најдобро се развиваат во влажен, затворен простор, а пластичните кеси обезбедуваат совршени услови за нивниот раст. Покрај тоа, лебот може да го апсорбира мирисот и вкусот на пластиката, што влијае на неговиот квалитет.
За да ја зачувате свежината на лебот, најдобро е да користите хартиени кеси или кутии за леб. Овие материјали овозможуваат подобра циркулација на воздухот, што го спречува таложењето на влагата и ја зачувува текстурата на лебот.
Можете исто така да користите алуминиумска фолија или пластична фолија за да го завиткате лебот, а потоа ставете го во херметички сад или пластична кеса што може повторно да се затвори. Вака заштитениот леб ќе можете да го користите подоцна со одмрзнување на собна температура или во рерна.
Доколку имате големи количини леб и пецива, кои не планирате да ги потрошите наскоро, можете да ги замрзнете. Меѓутоа, ако планирате да го изедете лебот за неколку дена, можете да го чувате на собна температура, на пулт или во кутија, но внимавајте да не го чувате во близина на топлина или влага, бидејќи тоа може да влијае на неговиот квалитет.