Путерот е една од оние состојки што секогаш сакате да ги имате при рака за секој потенцијален рецепт и може да се чува на овој изненадувачки начин за лесна употреба.
Тој е неопходен кај крцкави кроасани, мека кајгана или кремасто пире од компири. Иако луѓето обично чуваат путер во фрижидер, може да биде тешко да се употребува, но постои начин да се задржи путерот мек. Подобро е кога се чува надвор од фрижидерот.
Путерот купен во продавницата ќе биде добар ако го оставите на собна температура во вашата кујна. Сепак, важно е да се покрие со капак. Причината за ова е содржината на влага на путерот. Бидејќи путерот има мала содржина на влага, со помала веројатност е да се развијат бактерии.
Друга потенцијална причина е тоа што има малку јаглени хидрати и протеини.
Бри Бел, регистриран експерт за нутриционист и безбедност на храна, вели: „Путерот е безбеден за јадење додека се чува на собна температура. Една од причините зошто не се расипува толку брзо како и другите млечни производи на собна температура е тоа што има малку јаглени хидрати и протеини, кои се омилени извори на мувла и бактерии.“
Ако е соодветно складиран, путерот може да трае една до две недели надвор од фрижидерот. Не смеете да оставите путер во оригиналната восочна хартија бидејќи може да се формираат бактерии.
Исто така, мора да се чува далеку од сончевата светлина кога е топло. Температурата над 21 Целзиусови степени е премногу жешка за путерот да остане надвор.
Во фрижидерот, солениот путер има рок на траење од еден до два месеци. Може да остане во замрзнувачот шест до девет месеци.