Маточината е тропско повеќегодишно растение кое потекнува од Југоисточна Азија. Иако расте на земја, мирисот на ова растение неодоливо потсетува на цитрусната нота на лимонот, но сепак е нешто поблага и послатка.
По изглед, зелените листови и стеблото личат на млад кромид. Во кујните често се користи како додаток на супи, морски плодови, незаменлив дел од зачините кари, а многу луѓе уживаат во него додека пијат чај од маточина.
Сепак, ова растение се користи и за други цели.
Во народната медицина се користел како природен додаток, за подобро варење, се користел и за лекување на треска, главоболка, настинка, болки во стомакот и варење, висок крвен притисок, а и денес е делотворен во борбата против силните инсекти.
Екстрактот од ова растение, исто така, дава освежувачки мирис на многу сапуни и средства за дезинфекција. Маточината содржи неколку витамини и минерали кои се корисни за нашето тело, вклучувајќи железо, цинк и магнезиум. Содржи и висок процент на вода (шолја сирова маточина содржи 47 грама вода).
Моќта на ова растение лежи во неговите антибактериски, антиоксидантни и антиканцерогени својства. Маслото од маточина може да помогне да се релаксираат мускулите, како и да се ублажат болките во мускулите.
Прелиминарната студија кај возрасни со ревматоиден артритис покажа дека секојдневното нанесување на чисто есенцијално масло од маточина на кожата во текот на 30 дена ги намалува резултатите од болката во споредба со основните нивоа на болка. Нивото на болка кај испитаниците постепено се намалувало од 80 на 50 проценти во рок од 30 дена.