Болката во коските и зглобовите е честа појава која се почесто се јавува со возраста. За да се спречи болката и да се одржи здравјето на коските и зглобовите, потребно е да се обрне внимание на неколку фактори. Првата е секако исхраната, односно количеството на витамини кои се земаат за коските и зглобовите, но и нивото на физичка активност е исто така важно. Постојат бројни извори кои покажуваат дека витамините играат важна улога во одржувањето на здравјето на коските и зглобовите. Најважни се витамините Ц, Д и К и калциумот. Најчест извор на витамини за коските се овошјето и зеленчукот, кои можете да ги додадете во вашето дневно мени без многу труд. Подолу е листа на витамини за коски и зглобови со објаснувања за тоа како и зошто тие всушност функционираат.
Витамини за коски и зглобови
Витамините играат клучна улога во одржувањето на целокупното здравје на телото, вклучувајќи ги коските и мускулите. Одржувањето на здравјето на коските, зглобовите и лигаментите може да го олесни животот и да овозможи подолга и полесна подвижност како што стареете. Здравјето на коските треба да биде приоритет кога се грижите за сопственото здравје, бидејќи тие се основата на структурата на нашето тело.
Недостатокот на витамини за коски и зглобови и минерали може да доведе до разни дегенеративни болести како остеопороза, почести воспаленија, скршеници и исчашувања. Секако, покрај силните коски, важно е да се одржува и добра мускулна структура. Затоа, јасно е дека здравиот живот бара барем умерено ниво на физичка активност секоја недела. Покрај тоа, исхраната за здравје на коските треба да биде богата со витамини за зглобовите.
Подолу презентираме неколку клучни витамини кои се поврзани со овие аспекти.
Витамин Д за коски и зглобови
Витаминот Д е неопходен за правилна апсорпција на калциумот, минерал кој е клучен за градење и одржување цврсти коски. Недостатокот на витамин Д може да резултира со намалена минерализација на коските, зголемен ризик од остеопороза и тешкотии во заздравувањето на коските. Научните истражувања сугерираат дека соодветен внес на витамин Д може да помогне да се намали ризикот од фрактури и да се одржи здравјето на коските.
Студија од 2009 година покажа дека додатоците на витамин Д можат да ја подобрат густината на коските и да го намалат ризикот од фрактури кај постарите возрасни лица кои страдаат од недостаток на витамин Д. Исто така, додатоците на витамин Д може да бидат корисни за намалување на губењето на коскената маса кај жените во постменопауза.
Витаминот Д за коски и зглобови може да помогне:
– зголемување на апсорпцијата на калциум во цревата, што резултира со подобра минерализација на коските
– го намалува губењето на коскената маса кај постарите лица и го намалува ризикот од остеопороза
– подобрување на мускулната функција и рамнотежа, намалувајќи го ризикот од падови и скршеници
Најдобар природен извор на витамин Д е изложувањето на сончева светлина. Кожата го синтетизира витаминот Д кога е изложена на сонце. Покрај тоа, може да се најде во храната како рибино масло, масна риба како лосос, туна и сардина, како и во жолчките, млекото и сирењето.
Покрај внесот на витамин Д, многу важен е и внесот на калциум, кој е клучен минерал кој ја одржува цврстината и цврстината на коските. Кога телото не добива доволно калциум од исхраната, може да црпи калциум од коските за да ја одржи потребната рамнотежа во крвта. Ова може да ги ослаби коските и да го зголеми ризикот од фрактури.
Витамин К
За здравјето на коските и зглобовите, витаминот К игра улога во регулирањето на коскената маса и минерализацијата. Студиите сугерираат дека внесот на витамин К може да биде корисен за спречување на губење на коскената маса и намалување на ризикот од фрактури. Еден од знаците дека ви недостасува витамин К е слабеењето на коските.
Истражувањата покажаа дека витаминот К може да има корисни ефекти врз здравјето на коските и зглобовите, особено оние поврзани со регулација на коскената маса и намалување на ризикот од фрактури. Покрај тоа, овој витамин за коските и зглобовите е познат по:
– помага да се зачува густината на коскената маса
– може да го намали ризикот од фрактури, особено кај постарите лица
– учествува во спречување на губење на коскената маса, особено кај жени во постменопауза
Главен извор на витамин К во храната се лиснатиот зелен зеленчук, како што се кељот, спанаќот и зелената салата. Покрај тоа, витаминот К се наоѓа во помали количини во брокулата, зелката и другиот зелен зеленчук.
Витамин Ц за коски
Витаминот Ц е од суштинско значење за производството на колаген, протеин кој ја формира основната структура на коските, ‘рскавицата и лигаментите. Докажано е дека редовното внесување на витамин Ц помага за одржување на здравјето на зглобовите и го намалува ризикот од повреда. Подобрената структура на коските е тесно поврзана со доволно нивоа на витамин Ц во телото.
Истражувањата покажаа дека витаминот Ц може да биде корисен за спречување на остеоартритис и поддршка на здравјето на зглобо вите.
Најчеста причина за недостаток на овој витамин е намаленото внесување преку исхраната. Исто така, познато е дека луѓето кои пушат може да имаат проблеми со апсорпцијата на витаминот Ц, односно постојат неколку студии кои укажале на можна поврзаност помеѓу пушењето и послабата апсорпција на витаминот Ц.
Причината за тоа е нарушена функција на цревата кај пушачите, зголемено ниво на оксидативен стрес во организмот и послаба циркулација на крвта кај пушачите, што може да влијае на достапноста на витаминот Ц во различни делови од телото.
Цитрусните овошја, како што се портокалите, лимоните и грејпфрутите, се богати со витамин Ц. Покрај тоа, витаминот Ц го има во јагодите, пиперките, ананасот, шипките, кељот, кивито, брокулата и другото свежо овошје и зеленчук. Свежото овошје и зеленчук обично содржат најмногу витамин Ц, бидејќи може да се разгради при долготрајна обработка и складирање.
Витамин Б12
Витаминот Б12, познат и како кобаламин, игра важна улога во здравјето на коските и зглобовите. Учествува во синтезата на протеините и процесите на формирање на колаген, што е клучна компонента на сврзното ткиво присутно во коските, ‘рскавицата и зглобовите.
Колагенот ја формира структурната рамка на овие ткива и помага во одржувањето на нивната сила и еластичност. Покрај тоа, овој витамин за коските и зглобовите делува како кофактор за неколку ензими вклучени во метаболизмот на амино киселините и фолната киселина.
Овие процеси придонесуваат и за одржување на здравјето на сврзните ткива. Недостатокот на витамин Б12 е поврзан со зголемен ризик од развој на остеопороза кај жените и мажите.
Изворот на витаминот Б12 најчесто е од животинско потекло, па може да се најде во црниот дроб, морските плодови како лососот, туната, ракчињата и школките, црвеното месо, јајцата и млечните производи како млекото, јогуртот и сирењето.