Воодушевува со текстурата и вкусот: Пробајте рецепт за малку поинакви болоњезе шпагети

popara4 октомври, 20241min00
62913316-bolonjez-od-gljiva

Болоњезе е едно од омилените јадења на многумина, па често се наоѓа на нашите неделни менија. Она што го прави болоњезето особено вкусно е богатиот сос од зеленчук, а ако сте подготвени за вкусен пресврт, рецептот што ви го носиме можеби навистина ќе ви се допадне.

Болоњезе од печурки, кралицата на есента, е совршена алтернатива на традиционалното месно болоњезе, богато со влакна и вкус.

Печурките додаваат земјени ноти и месна текстура која ги задоволува дури и оние кои се навикнати на класични месни верзии на ова јадење.

Со додавање на ароматични зачини како оригано, босилек и чадена пиперка, ќе добиете богати слоеви на вкус во кои ќе ужива целото семејство.

Состојки:

200 гр шампињони или други печурки по избор (многу ситно сецкани)
еден голем кромид (ситно сецкан)
2-3 чешниња лук (ситно сецкани)
еден морков (рендан или ситно сецкан)
400 гр излупени (конзервирани домати) или 500 мл сечкани домати
2 супени лажици маслиново масло
една лажичка суво оригано
лажичка сув босилек
лажичка чадена пиперка (по избор)
сол и бибер по вкус
500 мл супа од зеленчук или вода
2 лажици доматен концентрат
свеж магдонос или босилек за сервирање (по избор)
тестенини по ваш избор (шпагети, таљатели, итн.)

Подготовка:

1. Во голема тава или тенџере, загрејте го маслиновото масло на средна топлина.
2. Додадете сечкан кромид, морков и целер и пржете 5-7 минути додека зеленчукот не омекне.
3. Додадете го исецканиот лук и пржете уште 1-2 минути додека не замириса.
4. Во тавата додадете ги исецканите печурки и пржете ги додека не ја пуштат течноста и не поруменат, околу 5-7 минути.
5. Измешајте конзервирани домати, концентрат од домати, оригано, босилек, чадена пиперка (ако користите), сол и бибер.
Гответе сè заедно околу 5 минути.
6. Промешајте во супа од зеленчук или вода. Гответе на тивок оган околу 20 минути, повремено мешајќи додека не се впијат сите вкусови и се згусне сосот.
7. За тоа време варете ги тестенините според упатството на пакувањето. Исцедете го и зачувајте малку од водата за готвење.
Доколку е потребно, додадете уште малку вода од тестенините во сосот за да ја добиете саканата конзистентност.
8. Послужете го болоњезето прелиено врз тестенините и по желба посипете со свеж магдонос или босилек.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag