Дали го знаете советот дека водата во која се варени јајцата треба да се свари и да се остави да врие уште 5 минути, а потоа да се тргне од шпорет? Не е баш така. Обично тогаш жолчката останува сирова, а белката веднаш се готви.
Мери Френсис Кенеди Фишер, некогаш една од најдобрите готвачи во Америка, пред нејзината смрт напишала книги во кои давала важни совети за готвењето.
Покрај бројните трикови како да се подготви храната, таа ги откри и двата најдобри методи за совршено сварени јајца кои гарантираат дека жолчката ќе биде целосно сварена, но и мека.
Првиот начин е можеби најлесниот, важно е само да ги следите чекорите по редослед. Прво, јајцата прво треба да се покријат со ладна вода, па дури потоа да остават да зовријат. Шпоретот треба да биде на средна јачина, а јајцата можете да ги оставите колку сакате. Иако мислите дека овој процес на готвење е подолг, бидете сигурни дека ќе се готви толку брзо како кога ќе зоврие водата, пишува Krstarica.com.
Друга техника вклучува истурање ладна вода во тенџере, потопување на јајцата и потоа брзо загревање на водата. Штом зоврие, јајцето е сварено!
Иако овие нејзини методи наидоа на многу пофалби, а луѓето кои ги пробале велат дека јајцата се навистина највкусни кога се варат на овој начин, Мери во својата книга изјавила дека има еден мал недостаток.
Јајцата се совршено сварени, но потешко е да се исчисти лушпата од нив.