Еден од начините да ги намалиме штетните ефекти на високите летни температури врз нашето здравје и расположение е правилната исхрана, покрај редовната хидратација.
Реакцијата на телото на покачени температури е намалување на телесната температура со потење. Дехидрација на организмот и други несакани појави може да се појават како негативен ефект на тој природен одбранбен механизам на телото.
Неправилната исхрана го зголемува потењето на телото и на тој начин го зголемува губењето на телесните течности, минерали и некои витамини. Варењето на тешката храна бара поголема метаболичка активност, што индиректно ја зголемува телесната температура.
Во лето генерално треба да внесувате помалку калории, односно енергија што ја добиваме од храната, што е дополнителна причина да избегнувате мрсна и тешко сварлива храна во лето.
Особено штетни се намирниците како што се:
– многу зачинети јадења
– печена, пржена и пржена храна
– масното месо и месни производи
– пијалоци со кофеин
– слатки
– газирани безалкохолни пијалоци
– претерано разладени пијалоци
Наместо тоа може да се консумира сезонско овошје и зеленчук, а најдобар избор се зелената салата, домат, краставица, лубеница, диња и јаболка. Овие намирници во просек содржат повеќе од 80% вода и пропорционална количина на минерали, па служат како вкусен извор на вода, но и на минерали, кои се губат со испарување или потење.
Корисно е да се консумира храна како мешунки, семки, нерафинирани масла, особено маслиново масло и помали количини риба и морски плодови, кои ќе го нахранат организмот со квалитетни хранливи материи.
Еве што конкретно да избегнувате:
Каков било алкохол – иако половина литар ладно пиво или коктел може да изгледа како примамливо решение, алкохолот во овие моменти може да направи повеќе штета отколку корист. Алкохолот е диуретик, што значи дека предизвикува почесто мокрење со што се трошат природните водени резерви на организмот. Покрај тоа, може да предизвика дисбаланс на електролити.
Газирани и енергетски пијалоци – полни се со шеќер и содржат висок процент на натриум кој го прави телото жеден, а поради тоа често посегнуваме по друга чаша (на пример Кока Кола) која само за момент ја гаси жедта, но потоа по неколку моменти дополнително го дехидрира телото и така во круг.
Кафе – тоа не значи дека нужно треба да се откажете од омилениот утрински пијалок, но сепак да го намалите внесот на кофеин во текот на летните денови. Конзумирањето повеќе од 300 mg кофеин (околу 3 шолји) дневно може сериозно да го дехидрира телото, бидејќи оваа состојка, исто како и алкохолот, е силен диуретик.
Црн и зелен чај – овие два вида чај, исто како и кафето, содржат многу кофеин (околу 70 мг по чаша), а во претходниот пример веќе наведовме дека оваа состојка треба да се избегнува бидејќи е диуретик.
Соја сос – овој прилог кој често се користи во азиската кујна е, така да се каже, течна сол. Само една лажица од овој сос содржи три пати повеќе од препорачаната дневна количина сол!
Аспарагус и магдонос – ова се исклучително здрави намирници кои треба да се користат во исхраната, но тие се силни диуретици, па затоа е подобро да ги избегнувате во текот на летните денови. Секако, неколку залаци нема да ви наштетат, но сепак избегнувајте ги доколку планирате да бидете изложени на сонце.
Храна која се препорачува при високи температури: вода, агруми, јагоди, лубеница, јагоди, целер…