Го намалуваат притисокот и поттикнуваат слабеење: Еве зошто јаболката се вистински супернамирници

popara4 ноември, 20241min00
1727854992-jabuke-750x500

Сезоната на јаболката е на врвот, а веројатно не сте ни знаеле дека тоа е вистинска супер храна која може да го намали крвниот притисок, да го намали холестеролот и да го заштити организмот од болести.

Американците одамна имаат поговорка дека „едно јаболко на ден го држи лекарот подалеку“, а иако тоа можеби е малку претерано, факт е дека ова слатко овошје има толку многу здравствени придобивки што заслужува да се нарече супер храна.

Чиа семето, авокадото, киноата, лушпите од псилиум итн. поегзотичните храни уживаа во моментите на слава во последниве години и беа наречени супер храна – вреди напорот на реткост во продавниците и поскапата цена од она што сме навикнати.

Меѓутоа, имајќи предвид дека овој популарен термин се однесува на храна богата со хранливи материи, која се истакнува по високата концентрација на витамини, минерали, антиоксиданси, здрави масти и други корисни соединенија, заслужува да го носат и јаболката.

Ова „обично“ овошје е богато со бројни супстанции и соединенија за подобрување на целокупното здравје, а достапно е во сите продавници за храна по многу пристапни цени. Најдобро од сè – јаболката сега се во сезона и речиси и да нема јадење, слатко или солено, во кое не можете да ги вклучите.

Подобрување на варењето

И навистина има неколку причини да ги вклучите во вашето дневно мени. За почеток, тие го подобруваат варењето на начин што влијаат на целиот организам, меѓу другото, и преку промовирање на губење на тежината.

Имено, јаболката се богати со диетални влакна, еден вид сложени јаглехидрати кои нашето тело не е во состојба сам да ги свари. Овие влакна служат како храна за многуте видови бактерии кои живеат во нашите црева и кои имаат силно влијание врз нашето здравје – влијаат на сè, од ризикот од рак до телесната тежина до расположението.

Дополнително, самите јаболка содржат мноштво корисни бактерии, а едно истражување дури покажа дека тие имаат поголема разновидност од повеќето, што ги прави и пробиотик и пребиотик.

Го намалуваат холестеролот

Освен за варење, јаболката се здрави и за срцето. Тие содржат големи количини на пектин, диетални влакна кои можат да помогнат во одржување на здрави нивоа на холестерол.

Тоа го покажа една студија од 2012 година, кога 160 жени во постменопауза консумирале или 75 грама сушени јаболка (што е приближно со големина на две јаболка со средна големина) или сливи секој ден во текот на годината.

По шест месеци, жените кои јаделе јаболка доживеале намалување на вкупниот холестерол за 13 отсто и намалување на „лошиот“ ЛДЛ холестерол за 24 отсто, додека жените кои јаделе сливи имале намалување на вкупниот холестерол за 3,5 отсто и LDL холестерол за 8 отсто.

Го намалуваат крвниот притисок

Јаболката се исто така еден од најголемите диететски извори на полифеноли – мали молекули кои го поттикнуваат здравјето што ги произведуваат растенијата за да се заштитат од надворешни влијанија.

Одредени полифеноли во јаболката, наречени флавоноиди, се особено ефикасни во стимулирањето на производството на азотен оксид, гас кој циркулира низ нашите крвни садови и предизвикува нивно проширување, што е корисно за крвниот притисок.

Го штитат организмот од хронични воспаленија и болести

Покрај тоа, полифенолите во јаболката можат да го намалат воспалението и на тој начин потенцијално да помогнат во намалувањето на ризикот од болести.

Во август, научниците објавија студија која ги анализирала здравствените податоци на повеќе од 119.000 луѓе собрани во текот на речиси 20 години, вклучувајќи ги записите за сè што јаделе во период од 24 часа во пет различни прилики.

Истражувањето покажа дека оние кои во своите дневници за храна пријавиле дека јадат повеќе од две јаболка дневно имале 30 проценти помали шанси да развијат хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) подоцна во животот.

„Видовме придобивки дури и со само половина порција на ден“, заклучи Аедин Касиди, претседател на Одделот за исхрана и превентивна медицина на Универзитетот Квин Белфаст и коавтор на студијата, во интервју за Њујорк Тајмс.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag