Грешка која многумина ја прават кога варат турско кафе: Еве како е правилно

popara23 јуни, 20241min00
1716359152-pexels-samerdaboul-1627933-750x484

Домашното турско кафе најчесто се пие наутро и често се смета за мерка за кулинарска вештина. Ако е добра, на шега се вели дека водителката може да се „омажи“, што би требало да значи дека го погодила вистинскиот сооднос на кафе, вода и по потреба шеќер.

Иако тоа не е голема наука, ниту сериозна кулинарска вештина, не секој знае како да направи добро кафе.

Вообичаена постапка е да се прелива вода во ѓезвето, по потреба се додава шеќер и се загрева додека не зоврие.

Потоа се трга од оган, се истура малку вода, се додава мелено кафе – една голема лажичка кафе се додава во една шолја вода. Повторно ставете го ѓезвето на шпорет да се вари кафето, а потоа прелијте го со остатокот од водата.

Друга варијанта е да не се прелива водата – ако ѓезвето е поголемо, тогаш нема страв дека ќе се истури кога ќе зоврие, туку кафето се прелива веднаш и се остава да зоврие.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma