Домашното турско кафе најчесто се пие наутро и често се смета за мерка за кулинарска вештина. Ако е добра, на шега се вели дека водителката може да се „омажи“, што би требало да значи дека го погодила вистинскиот сооднос на кафе, вода и по потреба шеќер.
Иако тоа не е голема наука, ниту сериозна кулинарска вештина, не секој знае како да направи добро кафе.
Вообичаена постапка е да се прелива вода во ѓезвето, по потреба се додава шеќер и се загрева додека не зоврие.
Потоа се трга од оган, се истура малку вода, се додава мелено кафе – една голема лажичка кафе се додава во една шолја вода. Повторно ставете го ѓезвето на шпорет да се вари кафето, а потоа прелијте го со остатокот од водата.
Друга варијанта е да не се прелива водата – ако ѓезвето е поголемо, тогаш нема страв дека ќе се истури кога ќе зоврие, туку кафето се прелива веднаш и се остава да зоврие.