ГРЧКА МУСАКА: Сочно јадење кое се прави лесно, а „зборува 5 јазици“

popara7 април, 20241min00
70196_grcka-musaka-stock-photo-moussaka-smanjena-137988506-1_f

Потребно е:

2 поголеми модри патлиџани
4 компири
5 јајца
2 глави кромид
500 гр мелено месо
лажица сув билен зачин
сол, бибер
5 dl млеко
1 dl масло
200 гр брашно

Подготовка:

Излупете го патлиџанот, исечете го попречно на кришки, посолете го и оставете го да одмори. Изматете ги белките, додадете ја жолчката и секој лист модар патлиџан извалкајте го во брашно, па во јајца и пропржете. За филот пропржете го кромидот, додадете месо и зачини. Во подмачкан плех наредете ги пржените модри патлиџани, месото и ренданите компири. Изматете ги јајцата и млекото, прелијте ги на мусаката и печете 40 минути на 220 степени.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma