Ако сте како повеќето од нас, веројатно имате неколку кутии со тестенини од минатото во вашата остава или кујна. Излегува дека сè уште можете да користите многу намирници бидејќи датумите на истекување или датумите „најдобро да ги употребите пред…“ не се навистина строго правило.
Клучот е да знаете која храна е најдобра, како да препознаете дали се уште е добра и како правилно да ја чувате за да се употреби долго откако ќе истече рокот, пишува Love To Know.
1. Конзервиран зеленчук и супи
Конзервираното овошје и зеленчук може да траат многу години (многу подолго од наведените датуми) доколку се чуваат во оптимални услови и ако конзервата не е оштетена.
2. Суви тестенини, ориз и грав
Тестенините, оризот и другата сува храна се употребливи најмалку две години, така што нема потреба да се грижите. Тие имаат долг рок на траење по датумот.
3. Конзервирана туна
Доколку најдете лименка туна со поминат рок, не ја фрлајте веднаш. Конзервираната риба е добра за најмалку уште18 месеци.
4. Зачини и билки
Датумот испечатен на садот со цимет не е рок на траење на храната. Ова е обично датумот кога зачинот бил спакуван или понекогаш датумот е означен со„најдобро да го употребите пред…“.
Во секој случај, зачините и билките можат да останат добри многу подолго.
5. Кујнска сол
Дури и да има датум на пакувањето со сол, тој нема да се расипе. Солта за јадење е добра на неодредено време ако не се отвори.Ако е отворена, може да влезе влага и да предизвика згрутчување.
Сепак, запомнете дека солта се користи за зачувување на нештата, така што буквално имате цело време на светот да ја искористите таа кутија сол во оставата или кујната.
6. Мед
Како и солта, медот има долга историја како конзерванс и навистина не истекува. Може да забележите дека неговата конзистентност се менува со текот на времето и станува цврста, но можете да ја загреете во микробранова печка неколку секунди за повторно да биде течна.
Секој датум испечатен на мед не е вистински датум на истекување.