Лори Барет вели дека постојат докази кои ја поддржуваат употребата на кисели краставички како привремен лек за колика и болки во стомакот.
Го намалува времетраењето на грчевите?
Поточно, Барет цитира напис за истражување на спортската медицина од 2019 година, кој се согласува дека, поради високата содржина на натриум во саламура, консумирањето вода од кисела краставица го намалува времетраењето на грчеви во мускулите кај луѓето за 37% во споредба со водата за пиење.
Друго испитување од 2023 година објавено во Журналот за општа интерна медицина ја разгледа вредноста на пиењето саламура од кисели краставички за луѓе кои имаат грчеви поврзани со цироза. За време на експериментот, учесниците кои пиеле саламура од кисели краставички пријавиле помалку грчеви од оние кои пиеле само вода, пренесува Health Digest.
Зошто се чинеше дека 1 милилитар саламура од кисели краставички има толку значаен ефект во првата студија? И зошто ги намали грчевите кај испитаниците во вториот експеримент?
Количината на натриум ги компензира електролитите
Барет верува дека сè е за тоа колку брзо саламурата од кисели краставички помага да се надополнат исцрпените електролити, исто како што би бил енергетски пијалок.
„Саламура може да помогне да се замени загубата на натриум од потење со напор“, вели таа.
Но, таа не препорачува кисели краставички за сите стомачни проблеми и грчеви.
„Оцетот во саламура може да помогне да се смират некои стомачни тегоби“, вели Барет, „но разбирањето на причината за гадењето ќе бара дополнително истражување“.