Дрмнувањето една или две чаши ракија пред јадење е вообичаен обичај дома или во ресторан, но оваа навика не го отвора апетитот и не го подобрува вкусот на храната. Напротив, може само да го расипе, исто како и варењето, што ќе сигнализира стискање на вашиот стомак, што го шокираме на овој начин. Но, ако испиете малку горчлив пијалак во мали голтки, нема да ги затворите пупките за вкус, туку да ги подготвите, исто како што ги стимулирате гастричните сокови.
Затоа, наместо жестоко „на екс“, според бонтон на масата, можете да пиете билни, горчливи пијалоци со благ алкохол. Не избирајте ништо слатко во чашата бидејќи може да добиете киселини, па ваквите пијалоци зачувајте ги за крај, односно десерт.
Според легендата, ритуалното пиење на горчливи пијалоци пред оброците за да се стимулира варењето датира од античка Грција, кога таткото на медицината, Хипократ, препорачал ритуално пиење горчливо вино со вкус пред оброците. Историјата бележи таква култура во други древни цивилизации кои користеле горчливи, лесни алкохолни пијалоци за истата цел: од Асирците до Египќаните и Татарите.
Аперитивот стана популарен дури кон крајот на 18 век, а особено се вкорени во Италија. Пијалоците како вермут, мартини и кампари станаа популарни со текот на времето, а наскоро беа создадени и популарните шприц, негрони и белини.
Што е дигестив?
Дигестивите се пијат на крајот од оброкот за да се стимулира циркулацијата и да се подобри варењето. И додека Французите ќе препорачаат коњак, добра ракија или Chartreuse (картузиски хербален ликер), Италијанците сакаат ракија од грозје, горчливо амаро, Fernet-Branco (горчлив ликер кој содржи повеќе од 40 билки и зачини, како што се ароматична смола, караница, камилица, кардамон, алое, шафран, кантарион и други).
На крајот од оброкот, Германците наздравуваат со ликери како што се Kräuterlikör и Underberg, додека збогатените вина доминираат во Шпанија и Португалија. За кој пијалок и да се одлучите, бидете нежни со вашето здравје.