Дали сте самите виновни што тестенините секогаш ви излегуваат очајно? Ова се најчестите грешки при подготовка

popara13 октомври, 20241min00
1707639755-spaghetti-569067_1920-750x500

Ако сте еден од оние кои „вршат злосторства“ на тестенини, време е да престанете. Продолжете со читање и дознајте кои се најчестите грешки што ги правиме при готвењето на тестенините и како да ги исправиме.

Не ја солите водата за тестенините

Сте слушнале милион пати: Мора да ја посолите водата во која ги готвите тестенините!

Солта помага да се спречи вашите тестенини да станат лигави или скробни. Плус, додавањето сол помага да се подобри вкусот кога подоцна ќе додадете сос, зеленчук и други состојки.

Тестенините ги ставате во ладна вода

Може да претпоставите дека додавањето тестенини во тенџере полно со вода и нивното варење заедно е трик за заштеда на време. Меѓутоа, спротивното е точно.

Кога ќе додадете тестенини во ладна вода и ќе се обидете да ги сварите двете заедно, драстично го зголемувате времето за готвење на вашите тестенини. Запомнете, на сувите тестенини им требаат околу 7 до 8 минути за да се зготват откако водата ќе зоврие. Ако ги додадете порано, ќе биде потребно подолго време за да зоврие водата и сепак ќе треба да почекате тестенините да ја достигнат совршената ал денте текстура.

Ги плакнете тестенините откако ќе се сварат

Ако има сериозно кривично дело против тестенините во кујните, тоа е миење тестенини. И ако некогаш сте ги ставиле вашите зготвени тестенини под славина откако ќе завршат со готвењето, сте го уништиле јадењето што сакавте да го направите.

Кога ќе ги исплакнете тестенините, буквално го измивате целиот скроб и зачините (или солта) што се развиле додека се вареле.

Ја фрлате водата во која се варени тестенините

Фрлањето на скробната вода која настанала при готвењето на тестенините е една од големите и чести грешки, пишува магазинот Clean Eating.

Зачувајте мала количина на вода во која сте ги зготвиле тестенините бидејќи ќе ви биде од корист. Без разлика дали правите свој сос од нула или користите помош за да го направите вашиот омилен сос, скробот и солта во водата можат да помогнат да се згусне сосот, да се подобри неговиот вкус…

Не ја комбинирате вистинската форма на тестенини со вистинскиот сос

Ако некогаш сте биле фрустрирани од премногу дебели или премногу тенки сосови кои едноставно не одат добро со тестенините, веројатно погрешно мешате сосови и форми на тестенини. Така е: одредени сосови се наменети да се користат со одредени видови тестенини.

Иако обликот на вашите тестенини нема да го промени крајниот вкус на вашето јадење, може да промени колку добро се комбинираат сосот, зеленчукот и другите состојки со него. Долгите, тенки тестенини не се доволно силни за да носат тешки или густи сосови. Тестенини кои се виткани или шупливи, како што се фусили и оречиети, подобро одат со такви сосови.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma