Кое чоколадо е подобро – млечно или темно?
Чоколадото не е ценето само поради неговиот вкус, туку и поради некои здравствени придобивки. Кога ќе го споредите темното чоколадо со млечното, и двете имаат голем број на предности и недостатоци.
Темното чоколадо, со поголема содржина на какао, има антиоксиданси и потенцијални придобивки за кардиоваскуларниот систем. Од друга страна, млечното чоколадо, иако за многумина е повкусно, содржи повеќе шеќери и масти. „За разлика од послаткото чоколадо, црното содржи какао, што и дава малку горчлив вкус. Помага во борбата против оксидативниот стрес во телото, намалувајќи го воспалението и ризикот од хронични болести како што се срцевите заболувања“, вели диететичарот и нутриционист Дивија Гопал.
5 здравствени придобивки од темното чоколадо:
Помага при лошиот холестерол
Повеќето темни чоколади се богати со флавоноиди, кои се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања. Студијата од 2017 година објавена од Американското здружение за срце покажа дека јадењето темно чоколадо и какао помага во намалување на лошиот ЛДЛ холестерол, особено кај дебелите луѓе.
Тоа им помага на когнитивната функција
Флавоноидите во темното чоколадо може да имаат невропротективни ефекти, подобрување на когнитивната функција и намалување на ризикот од когнитивно опаѓање со возраста.
Го подобрува расположението
Темното чоколадо содржи соединенија кои можат да го стимулираат производството на ендорфин и серотонин, промовирајќи чувство на среќа и благосостојба. Може дури и да ја ублажи анксиозноста и раздразливоста.
Содржи антиоксиданси
Антиоксидансите во темното чоколадо помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото, заштитувајќи ги клетките од оштетување и намалувајќи го ризикот од болести поврзани со оксидативниот стрес.
Ја одржува тежината под контрола
„Темното чоколадо има помала содржина на шеќер и ве одржува сити, што би можело да биде предност во слабеењето и одржувањето на тежината“, објаснува диететичарот и нутриционист.
Таа забележува дека овие придобивки од темното чоколадо можете да ги искористите само кога го консумирате умерено. Јадењето премногу темно чоколадо може да предизвика неколку несакани ефекти, вклучувајќи зголемено мокрење, несоница, алергии на кожата, варење и главоболки.
Дали млечното чоколадо е здраво?
Млечното чоколадо е вкусна комбинација од какао, шеќер и млеко. Луѓето го сакаат поради неговиот богат, кремаст и сладок вкус. Како и сите чоколади, млечното чоколадо содржи соединенија кои можат да го стимулираат ослободувањето на ендорфин и серотонин, подобрувајќи го расположението и намалувајќи го нивото на стрес. Млечната чоколада содржи калциум, фосфор и магнезиум во мали количини. Бидејќи млечното чоколадо е преполно со поголема содржина на шеќер и маснотии, можеби нема да обезбеди исто ниво на придобивки како темното чоколадо.
Темно чоколадо наспроти млечно чоколадо – што е подобро?
1. Какао
Го има во двете чоколади. Какаото има флавоноиди и антиоксиданси со потенцијални здравствени придобивки. Темното чоколадо обично содржи поголем процент на какао и помалку шеќер од млечното чоколадо.
2. Млеко
Млекото придонесува за слаткоста и мазната текстура на чоколадото, но ја разредува содржината на какаото и ја намалува хранливата вредност.
3. Шеќер
Темното чоколадо обично содржи повеќе антиоксиданси и помалку шеќер и масти во споредба со млечното чоколадо.
4. Нетолеранција на лактоза
Луѓето со нетолеранција на лактоза може да доживеат непријатност или варење по конзумирање на млечно чоколадо поради присуството на млеко, додека темното чоколадо обично не содржи млечни состојки.
5. Калории
Поради високата содржина на масти од какао путерот и млекото, млечното чоколадо има висока калорична содржина и треба да се консумира умерено. Од друга страна, темното чоколадо генерално содржи помалку калории.
„Темното чоколадо често се смета за поздраво од млечното поради високата содржина на какао, антиоксидантите и потенцијалните здравствени придобивки како што се подобрување на здравјето на срцето. Исто така, содржи помалку шеќер и може да има помалку калории во споредба со млечното чоколадо“, заклучи диететичарот и нутриционист.