Дали топла храна смееме да ја ставиме во фрижидер? Експертите предупредуваат дека треба да внимавате

popara4 јуни, 20241min00
274f5761c695411857f787132993488809e71ee1

Не сте ја изеле целата храна што сте ја подготвиле и следниот логичен чекор е да ја ставите во фрижидер. Сепак, тука треба да застанеме.

Таа храна треба да биде во фрижидер, но не веднаш.

Има причина зошто да ги чувате ладните остатоци во фрижидер, но никогаш додека храната е сè уште топла.

– Правилното ладење на остатоците е навистина важна компонента за безбедноста на храната – вели Никол Ричард, истражувачки соработник за безбедност на храната на Универзитетот во Род Ајленд, пишува Yahoo.

На овој начин, времето во кое ви виси храната во „опасната зона“ е ограничено.

Кога се работи за ладење храна, главната закана доаѓа од два специфични видови, Clostridium perfringens и Bacillus cereus. Тие можат да формираат спори стабилни на топлина способни да преживеат високи температури, што значи дека можат да демнат дури и во правилно зготвени оброци.

Правилното ладење е клучно за спречување на труење со храна, но тоа може да потрае. Храната треба да биде безбедна за јадење до два часа на собна температура.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma