Има толку многу фактори кои влијаат на тоа како стареете: генетика, животна средина, стрес, пушење и исхрана. Иако некои фактори се надвор од ваша контрола, можете да се фокусирате на храната и пијалокот што ги консумирате за да ја подобрите вашата долговечност.
Иако има голем број намирници кои можат да помогнат при стареењето, како што се јаткастите плодови, рибата, масла, билки и зачини, ние сакаме да се фокусираме конкретно на овошјето и зеленчукот за кои истражувањата покажуваат дека можат да го забават стареењето и да ја подобрат севкупната долговечност на вашиот живот.
Овошјето и зеленчукот содржат различни хранливи материи, антиоксиданси и биоактивни соединенија кои можат да му помогнат на вашето тело да се одбрани од болести и компликации поврзани со стареењето, како што се срцеви заболувања, когнитивен пад, воспаление или оштетување предизвикано од оксидативен стрес, или можат да помогнат да се намали ризикот. за работи како крвен притисок и холестерол, кои директно влијаат на ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
1) Црвена зелка
НутрициониститеТами Лакатос Шемс и Лиси Лакатос, познати и како The Nutrition Twins, тврдат дека црвената или виолетова зелка е еден од најдобрите зеленчуци за долговечност.
„Оваа зелка е моќен извор на антиоксиданси кои содржат сулфур, наречени глукозинолати, за кои истражувањата покажаа, заедно со антоцијаните, се уште едно моќно соединение во зелката што помага во намалување на ризикот од срцеви заболувања, рак, артритис. и неврогенеративни болести“, велат од The Nutrition Twins.
2) Печурки
„Сортите како што се шитаке, реиши и маитаке се особено познати по нивниот потенцијал да го поддржат имуното здравје поради нивната висока содржина на бета-глукани – сложени шеќери за кои е познато дека го стимулираат имунолошкиот систем“, вели нутриционистот Лорен Манакер. Печурките се исто така извор на моќни антиоксиданси како селен и ерготионеин, кои помагаат да се заштитат клетките од оштетување и да се намали воспалението.
3) Боровинки
„Боровинките често се рекламирани како суперхрана, богати со антиоксиданси, особено антоцијани, кои можат да придонесат за долговечноста“, вели Манакер. „Овие моќни соединенија се борат против оксидативниот стрес и воспалението, состојби поврзани со хронични болести и стареење. Вклучувањето на боровинки во вашата исхрана може да го подобри вашето здравје на краток рок, а исто така може да промовира подолг, поздрав живот.
4) Брокула
Според Манакер, тој објаснува дека брокулата е полна со влакна, витамини Ц и К, железо и голем број други антиоксиданси за кои е докажано дека го намалуваат ризикот од хронични болести како што се срцевите заболувања и ракот. „Една од неговите клучни компоненти, сулфорафанот, е особено забележлив поради неговиот потенцијал да ги подобри процесите на детоксикација на телото и да заштити од оштетување на клетките.
5) Цвекло
„Овој жив, земјен корен зеленчук е ризница на хранливи материи, вклучувајќи влакна, фолна киселина (витамин Б9), манган, калиум, железо и витамин Ц“, вели Манакер.
„Цвеклото и неговиот сок се поврзани со бројни здравствени придобивки, како што се подобрување на протокот на крв, намалување на крвниот притисок и подобрени перформанси за вежбање, благодарение на нивната висока содржина на нитрати. Овие соединенија се претвораат во азотен оксид во телото, подобрувајќи го проширувањето на крвните садови и доведувајќи до подобра циркулација и доставување на кислород низ телото“.
Менакер забележува дека бојата на пигментите во цвеклото има и придобивки. „Овие пигменти, познати како беталаини, му даваат на цвеклото богата боја и имаат моќни антивоспалителни и антиоксидантни својства, нудејќи заштита од оксидативен стрес и хронични болести.
6) Манго
„Ова сочно овошје е полно со витамини А и Ц, кои играат клучна улога во функцијата на имунолошкиот систем и здравјето на кожата, а високите нивоа на антиоксиданси кои се наоѓаат во мангото, како што се мангиферин, кверцетин и галска киселина, придонесуваат за нивната способност за борба против оксидативниот стрес и воспалението, два важни фактори поврзани со стареењето и хроничните болести“, вели Манакер.
7) Авокадо
Авокадото е богато со растителни влакна, што може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања и да се подобри здравјето на цревата. Истражувањата исто така покажаа дека авокадото може да помогне во намалувањето на LDL холестеролот (лошиот вид), што директно може да помогне во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања, како и да го намали хроничното воспаление. Исто така, авокадото е богато со хранливи материи и антиоксиданси кои можат да помогнат да се намали ризикот од невродегенеративни болести како Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест и деменција.
8) Спанаќ
Лиснатото зеленило обично се поврзува со побавно когнитивно опаѓање поради нивните хранливи материи и биоактивни соединенија како што се лутеин, бета-каротен, нитрати и фолати. Сепак, откриено е дека спанаќот може да помогне во намалување на крвниот притисок поради повисоките нивоа на калиум. Дополнително, една студија исто така покажа дека јадењето спанаќ дневно помага во зголемување на нивото на лутеин, што директно може да помогне да се намали ризикот од макуларна дегенерација, состојба на очите поврзана со возраста.
9) Кељ
Зборувајќи за лиснатиот зеленчук, кељот е уште еден одличен избор за зеленчук кој може да помогне во здравото стареење. Како што споменавме за спанаќот, лиснатиот зелен зеленчук помага да се намали и забавува когнитивниот пад поврзан со стареењето поради неговата моќна содржина на хранливи материи.
10) Јагоди
Според истражувањето во British Journal of Nutrition, додавањето на јагоди во вашата исхрана може да помогне во областите на когнитивно опаѓање поврзани со стареењето, како што е меморијата. Друга студија покажа дека јагодата во прав може да ја подобри меморијата и симптомите на депресија кај некои средовечни мажи и жени.