Ако се обидете да го продолжите животниот век на парче сирење што седи во вашиот фрижидер со отстранување на мувлата од него, ризикувате гадење, повраќање или алергиска реакција.
„Мувлата е како санта мраз. Можете да видите некои делови одозгора, но има повеќе мувла што се крие во подлабоките слоеви што не можете да ги видите со голо око“, вели д-р Дана Бремс.
Кога станува збор за тврдите сирења, како што е чедарот, д-р Бремс советува да се исечете околу три сантиметри под мувлосаниот дел.
„Таквото сирење треба да биде добро за јадење, бидејќи мувлата потешко продира во тврдите сирења“, додаде таа.
Сепак, помеките сирења тешко се зачувуваат. Затоа ве советува веднаш да фрлите мувлосано свежо сирење, Бри или Камембер во ѓубре.
Д-р Бремс додаде дека ако имате ослабен имунолошки систем или сте алергични на мувла, најдобро е да не ризикувате да јадете мувлосано сирење и полесно е да го фрлите.
Истото правило важи и за мека храна или сосови, како сос од домати. Со таква храна никогаш не е безбедно да се отстрани мувлата и да се јаде остатокот.
Австралискиот научник за храна Гери Кенеди вели дека лебот спаѓа во средната категорија. Ако мувлоса, извадете неколку кришки од двете страни. Тој исто така вели дека повеќекратното изложување на мувла може да има слични ефекти врз телото како труење со хемиски супстанци.