Незрелите банани може да содржат отпорен скроб кој е преполн со здравствени придобивки.
И не се само зелените банани кои би можеле да ги имаат овие придобивки, туку и голем број други специфична храна како што се варени и изладени компири и суров овес. Тоа е затоа што тие содржат нешто познато како отпорен скроб.
„Отпорниот скроб помага во исхраната на постоечките добри цревни бактерии и помага да се зголеми нивниот број“, вели д-р Каран Раџ.
Лекарите од UCLA Health објаснуваат дека отпорниот скроб може да има бројни здравствени придобивки.
„Студиите покажаа дека диетите кои вклучуваат отпорен скроб помагаат во контрола на шеќерот во крвта, обезбедуваат поздрави нивоа на липиди во крвта и го подобруваат чувството на ситост после јадење. Тие се исто така поврзани со помал ризик од рак на дебелото црево“, велат лекарите.
Д-р Раџ додаде дека сака да додава зелени банани во смути за да добие отпорен скроб без да влијае на вкусот.